Nå skal Heggem servere oppdrettslaks

Vegard Heggem mener miljøvennlig oppdrettslaks kan være løsninga på problemene for laksen. Arkivfoto: Stian H. Øybakken 

Nyheter

– Jeg har kjøpt 1,3 tonn oppdrettslaks!

Det skriver Vegard Heggem på Facebook. Den tidligere Rosenborg- og Liverpoolspilleren har drevet Aunan Lodge i Rennebu i snart 12 år. Han tar imot sportsfiskere fra hele verden til laksefiske i Orkla. Han er kjent som en svært engasjert forkjemper for villaksen, så det er ganske oppsiktsvekkende at han nå skal servere gjestene oppdrettslaks.

300 laks

Ifølge Brønnøysunds Avis skal Heggem kjøpe 300 laks, tilsvarende 1,3 tonn, fra Akvadesign på Toft. De har laksen i lukka anlegg. De kan ifølge avisa vise til null utslipp, forurensing og rømming av laks i sine merder.

– Jeg er på ingen måte motstander av lakseoppdrett, men jeg har vært sterkt kritisk til de skadelige miljøeffektene på villaks og sjøørret. Lukkede anlegg løser disse problemene, sier Heggem til Brønnøysunds Avis.

Villaksvennlig

Heggem forklarer saken slik på sin Facebook-side:

«For første gang i Aunan Lodge sin snart 12-årige historie skal gjestene i sommer få servert oppdrettslaks. Laksen jeg har kjøpt er nemlig VILLAKS-VENNLIG: den er produsert i lukkede anlegg som ikke slipper ut lakselus som kan drepe den ville laksesmolten.

Denne «lukkede» oppdrettslaksen skal hjelpe villaksen på en annen måte også:

Mindre villaks i elvene har medført strenge fiskeregler hvor man blir pålagt å sette mye av fangsten tilbake i elva.

Gjenutsetting er en dyd av nødvendighet, men det går dessverre utover lokal matkultur med laks som råvare. Et håndtverk som røking og graving av laks vil også forsvinne fra elvedalene.

I sommer vil alle gjester hos meg på Aunan Lodge som gjenutsetter en laks over 80 cm, få med seg en «lukket» oppdrettslaks på ca 4 kilo. Den kan de enten ta med seg til familien for tilberedning hjemme, eller vi kan levere den på det lokale røkeriet for graving eller røking.

Den ville laksen får altså svømme videre til gytegrunnene, mens den «lukkede» oppdrettslaksen havner på middagstallerkenen i stedet.

Dette håper jeg skal bli en positiv fortelling om hvordan lakseoppdrett og laksefisketurisme kan samarbeide til beste for alle parter.»