Ledelsen i OIF og Orkla bedyrer at de ikke har samarbeidsproblemer, og at det er det de kaller et sportslig sunt, rivaliserende klima mellom de to klubbene.

Et leserinnlegg i ST tidligere i mai om laguttaket til Orkla før en damekamp mot OIF, skapte rabalder. Den anonyme forfatteren av innlegget brukte både ironi og humor da han/hun «gratulerte» Orkla med god planlegging for å hente hjem tre spillere med bakgrunn fra Trondheims-Ørn og sette dem rett inn på laget.

Det kunne framstå som om det var «full krig» mellom de to klubbene ut fra de til dels kraftige reaksjonene.

ST har derfor gått direkte til toppledelsen i både OIF og Orkla for å stille følgende overordna spørsmål:

Godt forhold

«Hvordan opplever dere samarbeidet med den andre klubben?».

– OIF har et hovedstyre på sju personer, og det er hovedstyret som har det overordna ansvaret for å få fram klubbens offisielle og gjeldende syn i prinsipielle spørsmål. Andre som uttrykker seg gjør det som privatpersoner og ikke på OIFs vegne. Det aktuelle leserinnlegget er derfor et uttrykk fra en privatperson som ikke kan knyttes til OIF som idrettslag eller fotballklubb. Mitt svar på spørsmålet er at vi har et godt og tilfredsstillende forhold til Orkla, sier daglig leder Knut Even Wormdal i OIF.

– Ikke fra OIF

Han understreker at det i ytringsfrihetens navn må tillates å gi uttrykk for egne meninger, men at det er viktig å skille mellom hva som er klubbens offisielle syn og hva som er synspunktene fra privatpersoner.

– ST brukte «OIF-miljøet» på lederplass etter dette leserinnlegget, noe som kan få noen til å tro at det er kommet fra OIF-hold. Men det er altså ikke tilfellet. Det er ikke et OIF-syn som er kommet til uttrykk i leserinnlegget, understreker Wormdal.

Etiske retningslinjer

Han sier det også er komplett umulig å «styre» hva enkeltpersoner måtte ha som agenda for å fyre opp under det som enkelte mener er en bitter strid mellom OIF og Orkla.

– Vi klarer selvsagt ikke å kontrollere hva enkeltpersoner måtte mene – noe vi heller ikke skal. Det er bare viktig å skille mellom klubbens syn og privatpersoners syn i prinsipielle spørsmål. Dette er også nedfelt i våre etiske retningslinjer, sier Wormdal.

OIF har ca 1600 medlemmer og mellom 250 og 300 personer som har verv i klubben.

Naturlig rivalisering

Orkla har heller ingenting å utsette på samarbeidet med OIF.

– Vi ønsker å ha og vi har et godt forhold til OIF. Orkla og OIF driver begge sine lag på en profesjonell måte, og vi har ingenting å utsette på samarbeidet, sier nestleder i Orkla, Odd Aune.

Han ønsker å ha sportslig fokus.

– Ja, det viktigste er det sportslige, og selvsagt vil alle være best. Slik er det mellom naboklubber her i Orkdal, og slik er det også mellom naboklubber ellers i landet og rundt om i verden. En slik rivalisering er bare naturlig.

Også Orkla opplever at enkeltpersoner forsøker å så tvil om at de ikke samarbeider godt.

– Å piske opp stemningen med altfor patriotiske ytringer, får bare en motsatt effekt.

Under oppbygging

Ved årsskiftet inngikk OIF og Orkla den såkalte Ikas-avtalen – et aksjeselskap med OIF, Orkla og Orkdal kommune med henholdsvis 40, 40 og 20 prosent eierandel – en avtale om drift av de to kunstgressbanene med undervarme i Idrettsparken.

Begge klubbene sier at dette samarbeidet er i en oppbyggingsfase der strukturer og fordeling av oppgaver så langt har stått på dagsorden.

Odd Aune er nestleder i Orkla. Arkivfoto