113 etterkommere av Magnhild og Martin

Sterke slektsbånd på samling i Hemne.

113 etterkommere av Magnhild og Martin Gravdal var samlet i Hemne sist lørdag. Foto: Lars Emil Gravdal 

Bryllupsbilde av Magnhild og Martin Gravdal. Foto: Privat 

Nyheter

Nylig var 113 etterkommere av Magnhild og Martin Gravdal samlet til slektstreff i Hemne. I år er det 125 år siden Magnhild (f. Sødal) ble født.

Fire av de åtte «barna» i Gravdala lever fortsatt: Ingeborg Gravdal (97), Dagrun Singstad (93), Ellev Gravdal (91) og Gunnlaug Gravdal (88). De andre fire søsknene er gått bort: Marie Landrø, Lars Gravdal, Kristian Gravdal og Martin Gravdal.

Slektsstevnet på Trudvang sist lørdag var sterkt preget av nye generasjoners inntog: Oldebarn og tippoldebarn fikk høre om fortidas strevsomme seterdrift på Borstad, og om varm nysilamjølk rett fra fjøset heime i Gravdala.

Magnhild Gravdal ble enke som 36-åring - alene med åtte barn under 13 år, og med ansvaret for en gård som skulle gi dem levebrød og et minimum av økonomisk trygghet. Et halvt år etter at hun ble enke fødte hun tvillinger, og en av dem ble oppkalt etter ektemannen Martin som så plutselig døde fra den store familien.

Gjennom alt hun har skrevet og fortalt fra denne tida, så var det gudstrua som holdt henne oppe. Med nøysomhet og tidlig innsats fra ungene, klarte hun å holde familien sammen og drive gården videre. Magnhild Gravdal døde i 1970, 80 år gammel.

De 29 barnebarna som fortsatt lever, kjenner godt historien om sin varme og rause bestemor; Hun tok alltid imot dem, og hun husket dem i sine bønner, akkurat like mye som hun var opptatt av andres barn, under helt andre himmelstrøk. Hadde hun en krone til overs, gikk den gjerne til misjonen! For overlevelsen og livsmotet satte hun sin lit til Gud.

I dag er det barnebarnet Noralf Gravdal som bor på heimgården, mens resten av den store søskenbarnflokken har vokst opp i hhv Lensvika, på Kyrksæterøra, i Gjøvik og på Hadeland.

Magnhild og Martin Gravdal etterlot seg åtte barn, 31 barnebarn, 63 oldebarn og 47 tippoldebarn.