Brennaktuell forestilling til Hemne

Torsdag får hemnværingene anledning til å se den svært aktuelle forestillinga #hengdeg.

Bildet er hentet fra forestillinga #hengdeg, som vises i Hemne i morgen.Foto: Nittedal teater 

Nyheter

Denne uka står kampen mot mobbing på dagsorden for elevene i Hemne, og det er nettopp mobbing torsdagens forestilling handler om. Og da først og fremst den mobbinga som foregår på nettet.

Foreldre invitert

Det er Nittedal teater som kommer for å spille stykket. På dagtid skal forestillinga vises for elevene ved ungdomsskolen og den videregående skolen, og på kvelden er det åpen forestilling i Hemne samfunnshus.

– Til denne forestillinga er foreldrene invitert, forteller Marit Furan Schei, som er fagleder for psykisk helse i Hemne kommune.

Bevissthet

Schei er også leder for arbeidsgruppa som i en årrekke har sørget for at verdensdagen for psykisk helse blir markert i Hemne. Dagen er den 10. oktober, men i år blir den markert ei drøy uke på forskudd.

– Vi bruker verdensdagen hvert år for å øke bevisstheten rundt psykisk helse, og vi har ei fast arbeidsgruppe med folk fra blant annet skoleverket, kommunen og mental helse som arbeider med dette hele året, sier Schei.

Senskader

Schei og hennes kolleger i psykisk helse jevnlig at mobbing gir senskader.

– Vi får voksne som har fått psykiske plager etter mobbing i barndommen og ungdommen, sier hun.

– Er det fortsatt knyttet skam til det å slite med psykiske problemer?

– Ja, vi opplever at det fortsatt er litt skambelagt, men vi er kommet mye lenger. Det er viktig at vi har fokus på denne delen av helsen, og bidrar til å alminneliggjøre slike plager.

Enda vondere

Nittedal teater har vist forestillinga #hengdeg over 100 ganger, og de har reist landet rundt med den. Daglig leder i Nittedal teater, Lene Hagen, sier til ST at forestillinga er sørgelig aktuell.

– Unge i dag er veldig mye på internett og sosiale medier. Dette er et veldig ullent landskap for foreldrene, og det er umulig å følge opp det som foregår der. Hetsing og utestenging på nettet er kanskje enda vondere enn den mobbinga som skjer for eksempel på skolen, fordi man er enda mer alene, sier Hagen.

Gode valg

Det er nettopp den digitale mobbinga som er tema for teaterstykket.

– Vi viser fire case: ei emojente som holder på med selvskading, ei jente med spiseforstyrrelser, som hele tiden får høre hvor tjukk og stygg hun er, en gutt som isolerer seg og bare spiller på nettet og en som er «usynlig». Det vi ønsker med forestillinga, er å hjelpe foreldre og ungdommer slik at de kan ta gode valg, sier teatersjefen.

Etter forestillingene vil lærere, helsesøster og ansatte ved psykisk helse i kommunen være tilgjengelig for samtaler og spørsmål.