Oppsetningen er et samarbeid mellom Kibneb-festivalen og Rissa Ungdomslag. Forrige fredag hadde stykket premiære i Dovrehallen i Hasselvika i Rissa, og onsdag kveld er det klart for nypremiere på Kibneb-festivalen. Stykket skal settes opp tre kvelder på rad i Lensvik samfunnshus. Lokale amatørskuespillere og profesjonelle skuespillere spiller sammen i stykket.

Trange kår

Temaet for stykket er en gruppe på cirka 20 rissværinger som utvandrer til USA i siste halvdel av 1800-tallet. De slår seg ned på prærien i Nord-Dakota. Her er det mer enn nok land å ta av, men det er vanskelige tider for utvandrerne de første årene. De bor i jordhytter og er nokså overlatt til seg selv i ødemarka. Men rissværingene holder sammen, og danner sitt eget lille, lukkede samfunn, derav navnet «Vår egen stamme».

Nordmennene bygger kirke og skaper sitt eget protestantiske religiøse miljø på prærien, og vil holde andre emigranter utenfor sin egen kirke. Men etter hvert kommer jernbanen gjennom den lille byen, og det voksende lokalsamfunnet blir uunngåelig mer preget av andre emigrantgrupper. Svensker og katolske irer får etter hvert adgang til nordmennenes kirke, og unge nordmenn finner kjærligheten med emigranter fra andre land.

Flatt landskap

Rissværingene takler tilværelsen i Amerika på mange forskjellige måter. De fleste lider av hjemlengsel og frustrasjoner. Sjalusi og tungsinn er også med på å gjøre tilværelsen vanskelig for enkelte, og noen spekulerer på om de heller bør returnere til Norge.

Landskapet i Nord-Dakota er flatt som ei pannekake, og den frusterte bonden Per Føll spør «Finns det ingen bakke - her vi kjem», og synes de enorme viddene på prærien er «som eit hav utan ende». Lengselen etter et fjell å feste blikket på blir så stor at han begynner å spa opp en egen liten haug på prærien, som kanskje en dag kan blir stort som et fjell.

Amatører og profesjonelle

Kibneb-festivalen fant ut i fjor vår at de ville markere «den lille unionsoppløsninga», ved å lage et skuespill av boka «Vår egen stamme» av Rissa-forfatteren Johan Bojer. Rissa ungdomslag ville gjerne samarbeide om prosjektet og teaterinstruktør Nora Evensen fikk i oppgave å lage et manus ut fra boka. De siste tre ukene har alle øvd intensivt.

Om lag halvparten av aktørene i stykket kommer fra Lensvika. En av dem er Ingvild J. Meland (21), som drømmer om en karriere som skuespiller.

- Det er utrolig lærerikt å være med på en slik oppsetning. Det er veldig interessant å jobbe med profesjonelle skuespillere, sier Ingrid J. Meland. Lensvik-jenta har gått dramalinje på videregående i Trondheim, og er nå klar for utdanning i teaterensemblevirksomhet ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Både broren Henrik og faren Kai Meland er med i «Vår egen stamme», dermed er halve Meland-familien representert. Alle har de erfaring fra tidligere skuespill under Kibneb-festivalen.

Skuespillerne fra Lensvika har kunnet pendle til øvinger og forestillinger i Hasselvika ved hjelp av en egen båt som er satt opp mellom de to tettstedene.

- Vi har tatt i bruk fjorden som ferdselsåre igjen, akkurat som før i tida. Det har vært et godt samarbeid med rissværingene, forteller instruktør Ingrid Sand.

Les mer om saken i ST 6. juli.

Fra venstre; Sigrid Landrø, Åse Tharaldsen, Kai Inge Meland, Sissel Oddli, May-Liss Selbæk, Anne Marit Selbæk, Banjamin Midjo Ysland, Harald Hasselvold og John Magnus Nielsen. Foran: Ingvild J. Meland og Henrik J. Meland.