«Jeg kan fotball»

Om Eli Landsem hadde vært mann, hadde hun trolig vært rik og berømt fotballtrener.

Fotballspillere med ambisjoner bør trene med ball hver dag, sier Eli Landsem landets mestvinnende, kvinnelige fotballtrener. 

Nyheter

Hun kan se tilbake på en lang fotballkarriere i toppserien og står bokført med 15 A-landskamper. Hun har D-trenerkurs - landets høyeste fotballutdannelse - og hun har hatt stor suksess som trener for både Asker og danske Fortuna Hjørring. Totalt som trener og spiller har Eli Landsem innkassert fire cupmesterskap og seks seriemesterskap.

Likevel er hun ikke god nok for toppjobbene som trener. De har så langt vært forbeholdt menn.

- Jeg tok D-trenerkurset sammen med Trond Sollied og Åge Hareide, som har gjort store karrierer. Mens jeg har trent 3. divisjonslaget til Rælingen i tre sesonger. Det er det eneste jeg har vært tilbudt av jobber på herresiden, sier hun.

Ble skuffet

I går var Eli Landsem foredragsholder under trenerseminaret som Orkla arrangerte i forbindelse med de to landskampene i Idrettsparken. Engasjert inspirerte hun rundt 20 lokale fotballtrenere og spillere og fortalte om hva som kreves for å bli en god fotballspiller - uavhengig om du er gutt eller jente.

Selv er Eli overbevist om at hun hadde fått langt mer spennende utfordringer som trener om hun hadde vært en mann.

- Jeg har både utdannelse, karriere og resultater å vise til. Men det er som i bedriftskulturen. Det er stort sett mennene som får de mest attraktive jobbene, sier hun til ST.

Bjarne Berntsen ble i januar ansatt som sjef for kvinnelandslaget. Det var en jobb Eli gjerne kunne tenkt seg, og hun var inne til intervju hos Norges Fotballforbund (NFF).

- Egentlig følte jeg bare at jeg ble kalt inn for å bli kalt inn. Jeg skjønte at jeg ikke fikk den.

- Ble du skuffet?

- Ja, jeg var skuffet. Jeg er ærlig nok til å si det.

- Er du bedre kvalifisert til landslagsjobben enn Berntsen?

- Ikke dårligere, i alle fall.

- Jeg kan fotball

Eli Landsem spurte om hvilke kvalifikasjoner hun manglet da en fra NFF ringte og fortalte at hun ikke var ønsket som landslagssjef.

- Men jeg fikk ikke noe svar. Kanskje er grunnen at jeg har sagt hva jeg mener for mange ganger, undrer hun.

Selv er hun trygg på hva hun står for. Eli våger å si at hun kan fotball. Og hun er interessert i fotball - ikke i dame- eller herrefotball spesielt.

- Taktikk og regler er jo det samme. Mannlige fotballspillere løper raskere og er sterkere fysisk. Men som trener skal jeg jo ikke spille selv.

Eli Landsem spilte fotball i perioden 1979 til 1992 for Orkdal, Troll og Asker. Som jentunge spilte hun sammen med guttene, og hun ble alltid godtatt som en av dem. Som senior var hun med og startet damefotball i Troll (Rindal) sammen med Aud og Harald Solvik. Og i 1979, året etter at Norge fikk sitt første kvinnelandslag, debuterte Eli med det norske flagget på brystet.

- Den gang spilte vi fire kamper i året. I tillegg hadde vi vel ei til to samlinger ekstra, minnes hun.

Gode trenere

Kvinnefotball er en ung idrett, men internasjonal kvinnefotball er blitt det Eli kaller for kanonstor. Også i Norge vokser antall jentespillere, og om de hadde dannet sitt eget særforbund, ville den utgjort landets fjerde største idrett - bare slått av herrefotball, bedriftsidrett og ski.

Likevel er statusen for kvinnefotball langt bak herrefotball.

- Det går framover, selv om det går sakte, sier hun.

- Hva er viktig for å utvikle gode jentespillere?

- De må ha gode trenere. De må trene selv utenfor fellestreningene - de bør leike med ball hver dag. Og de må trene sammen med spillere som er bedre enn dem selv.

- Når får vi se Eli Landsem om tippeligatrener?

- Det tror jeg ikke vil skje. Blir nok ingen kvinnelig tippeligatrener i min tid, tror hun.

Etter to sesonger som trener for det danske topplaget Fortuna/Hjørring, har hun nå flyttet hjem. I august begynner hun i jobben som toppfotballsjef ved toppidrettsgymnaset på Vang.

- Tøft gjort at de ansatte meg. Men jeg lover at spillerne - både jenter og gutter - skal få et godt tilbud, sier hun - landets mestvinnende, kvinnelige trener.