Satser på Hellandsjøen

Hellandsjøen er ei perle. Det synes både lokalbefolkningen og hyttefolket, som samarbeider på flere områder for å gjøre det mest mulig attraktivt å bo i bygda. Det nyeste tiltaket er fire utleieboliger.

Ekteparet John (til venstre) og Ruth Vaagan driver henholdsvis nærbutikk og kafé på Hellandsjøen. Erik Snekvik er ildsjel og lokalpatriot. 

Nyheter

- Vi har en del ting her som kanskje ikke er så selvfølgelige på en slik liten plass, sier lokalbeboer og ildsjel Erik Snekvik, og ramser på stående fot opp ny skole, ny barnehage, en ballbinge og ei standsmessig båthavn. Ikke verst i ei bygd med om lag 250 innbyggere.

Siste punkt på lista er et nybygg med fire utleieboliger på nesten 60 kvadratmeter. Det er Hellandsjøen Eiendom AS som står bak, en sammenslutning av over 20 aksjonærer, både lokale krefter og hytteeiere med en samlet aksjekapital på 650 000 kroner. Målet er å lokke til seg flere beboere, og to av leilighetene er allerede utleid.

Utvikling

- Det er nok heller uvanlig at det er et så tett samarbeid mellom hytteeiere og lokalbefolkningen, jeg har i hvert fall ikke hørt om noe liknende før. Men det er en helt spesiell dugnadsånd her ute, i båtforeninga arrangerer vi dugnader med vekt på det sosiale, og har veldig godt oppmøte. Ut i fra båtforeninga har det blitt skapt noe som vi kaller Hellandsjøen Utvikling. Der har vi satt oss ned sammen og kastet rundt oss med ideer av alle typer og størrelsesorden, for eksempel ble det snakket om 18-hulls golfbane, humrer Snekvik.

- Etter hvert ble de mer gjennomførbare fantasifostrene plukket ut, slik som disse fire utleieboligene som nå står klare. Vi har flere prosjekter for Hellandsjøen under bearbeiding, men velger å være litt hemmelighetsfulle for nå, sier Erik Snekvik.

Butikkdrift

- Uten hyttefolket hadde det vært alvorlig tungt å drive butikk her, sier Harald Vaagan ved Thore O. Stokke Eftf.

- Størsteparten av kundene om sommeren er hytte- og båtfolk, og vi har en stor handelslekkasje til Hemne. Siden mange fastboende arbeider der, er det bare naturlig at de gjør innkjøpene når de drar hjem fra jobb. Dessuten har vi ikke muligheten til å ha det samme vareutvalget som de større butikkene. Men det må sies at mange av de fastboende er veldig patriotiske og handler mye her.

Vaagan er interessert i å ta over driften av butikken etter faren, som runder 70 til neste år, og håper det skal gå an å leve av butikkdriften også i framtida.

- Det holder på å opparbeides et nytt boligfelt på 10 tomter her, og dersom innbyggertallet her på Hellandsjøen øker, vil vi ikke bli så avhengige av hyttefolk og båtturister på sommeren. Dessuten investerte vi en del penger i bensin- og dieselpumper for både bil og båt i 2003 og har fått flere kunder på grunn av det, sier Harald Vaagan.

Mora Ruth Vaagan driver Stokkebrygga Kafé i sommersesongen, og den trekker også en del kunder, spesielt båtfolk.

- Det er ganske godt gjort å få noe slikt til å lønne seg her ute, mener en stolt Harald Vaagan.

Flink kommune

Erik Snekvik har også noen godord til overs for kommunen, som sørget for at ny skole og ny barnehage sto ferdig i 2003, og på den måten har lagt til rette for at det fortsatt skal være mulig for barnefamilier å bo på Hellandsjøen. Avslutningsvis sier Snekvik at det primære med prosjekter som Hellandsjøen eiendom ikke er å tjene penger, men å få flere fastboende til bygda.

- Her har du både fjell og fjord og vakker skjærgård i umiddelbar nærhet. Vi må ta skikkelig vare på denne perlen, sier Erik Snekvik.