Mastergrad på "rufsete" mannfolk

Guro Ianssen og Trine Johansen har en spesiell sommerjobb. De lager avhandling om sportsfiskerne i Orkla. Studentene ved Ås har allerede en nokså klar oppfatning av «gjennomsnittsfiskeren». Men en ting vil hyggelige og imøtekommende mannfolk ikke svare på. Hvor mye tjente du i fjor?

Klem med skjeggstubber. Ikke noe problem, forsikrer Trine Johansen og Guro Ianssen, studenter fra Institutt for naturforvaltning på Ås. Sportsfiskeveteraner på Forve i Orkla, Sondre Nordjordet og Kjell Thoresen får klem for vel utfylt spørreundersøkelse. 

Nyheter

- Sportsfiske er ingen spøk. Så mye har vi forstått. Noen tar spørreundersøkelsen lite seriøst, andre er dønn seriøse. Vi trenger oss på, midt i ferien. Men sportsfiskere er gjestfriheten selv.

Guro Ianssen og Trine Johanssen er studenter ved Institutt for naturforvaltning på Ås, og har fått verdens fineste sommerjobb. På oppdrag fra Elvene rundt Trondheimsfjorden og NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) skal de intervjue hundrevis av sportsfiskere i Orkla, Stjørdalselva og Verdalselva.

Tippelappen?

- Vi har 39 spørsmål på skjemaet vårt. Det spørsmålet de fleste IKKE svarer på er, hva tjente du i fjor? Ellers varierer graden av seriøsitet blant fiskerne. Noen velger metoden midt på treet.

De setter tre av fem oppnåelige på hvert spørsmål. Andre velger «tippekupongmetoden», altså borte, hjemme, uavgjort i vilkårlig rekkefølge. Men de aller fleste er interessert og engasjert, sier Trine Johansen.

Ørretfiske

Trine Johansen og Guro Ianssen bor i Trondheim, men går på skole på Ås. Deler av undersøkelsen i trønderske elver skal bli mastergrad etter to års studier.

Og de synes de har vært heldig som har fått jobben. Erfaringene fra laksefiske begrenser seg til å prøve lykken i Verdalselva. Men de er ikke ukjent med verken sluk eller meitemark.

Jentene foretrekker ørretfiske i Jølster framfor trøndersk laks. Trine liker seg forresten best på havsalte bølger.

«Sportsfiskeren»

Selv om det fortsatt er lenge igjen til undersøkelsen avsluttes, har studentene fra Ås fått en nokså klar oppfatning av «gjennomsnittsfiskeren». Han er en mann mellom 40 og 60 år, av norsk, svensk eller dansk nasjonalitet.

Han prioriterer laksefiske i Trøndelag framfor noe annet på sommeren. Han har fast inntekt, men ikke nødvendigvis høy inntekt.

Enkelte sparer i løpet av året nettopp for å få oppleve ukene på jakt etter laksen. Utstyret er bra, men ikke det aller dyreste.

Kommer tilbake

Trine Johansen og Guro Ianssen er ikke i tvil om at disse sportsfiskerne er selve grunnlaget for at laksefiske er næring i trønderske laksevassdrag. De gir inntekter direkte og indirekte.

Utfordringa blir å legge til rette for at disse sportsfiskerne fortsatt skal komme til Trøndelag, år etter år etter år.

- De fleste har vært i Orkla i utrolig mange år. Og spesielt interessant er det at sportsfiskerne betrakter det sosiale som like viktig som selve fangsten, sier Guro Ianssen.

Overnatting

Denne uka skulle studentene fra Ås overnatte i telt ved Orkla. Vandringa langs elvebredden og praten med sportsfiskeren er både interessant og utfordrende. Det verste med hele jobben er all kjøringa, slår Trine Johansen fast.

- Og så må du skrive at fiskerne MÅ levere undersøkelsene de har fått utlevert. Selv om de måtte være mangelfullt utfylt. Husk at vi trekker premie blant de som leverer undersøkelsen. De får enten ei fluestang eller ei haspelstang, sier Guro Ianssen.

Les også om pannekaker og krabbefiske på våre sommersider i papirutgaven. Den kan du også laste ned i pdf fra våre nettsider www.avisa-st.no. Der finner du også konkurransen: Hvor er vi? Morten Wolden på sommerbenken og sommerungen Maria.