Skikongen fikk ST-prisen

Snart 40 år etter at Harald Grønningen var hele Norges gullgutt i langrennssporet, er han stadig like populær. Endelig fikk han også ST-prisen.

Harald Grønningen får ST-prisen for 2011. 

Nyheter

Harald Grønningen er like populær nå som da han vant OL-gull i Grenoble i 1968. Harald Grønningen er et merkenavn for Lensvika og Norge. Et merkenavn som hele nasjonen er stolt av, og som har gjort ham fortjent til ST-prisen i mange år.

Bare én kandidat

Åpninga av premiesamlinga hans i Lensvik flerbrukshus samt planlegginga av Grønningen-parken i Lensvik sentrum gjorde at det i 2011 egentlig var kun én reell ST-priskandidat: Skikongen fra Lensvika som kom fra de dype skoger – Harald Grønningen.

Hovedpersonen selv sier han setter pris på utmerkelsen selv om det i årenes løp er blitt mange utmerkelser. Tidligere i år ble han utnevnt til æresmedlem i Sør-Trøndelag skikrets. Da uttalte han at han hadde fått de utmerkelsene han skulle ha. Han ventet ikke å få flere, sa han, uvitende om at det ventet nok en hederspris på tampen av året; ST-prisen.

Imponerende

Harald Grønningen har en imponerende skikarriere. Han startet med å bruke beina på skoleveien. Om vinteren tok han seg fram på ski.

– På den måten bygde vi opp kroppen. Vi ble sterke fra begynnelsen. Den gangen hadde vi ikke andre framkomstmiddel enn føttene, sier Grønningen, som er overbevist om at det er årsaken til at han vært skadefri gjennom en 20 år lang skikarriere.

OL-gull

Han begynte for alvor å konkurrere som 18-åring og junior i 1953. Blant merittene er stafettsølv i OL i 1960, VM-sølv på 15-kilometeren i 1962, to individuelle sølvmedaljer i OL i 1964, gull på VM-stafetten i 1966, og det store høydepunktet med OL-gull på 15-kilometeren og stafetten i Grenoble i 1968. Det er ikke tvil om at Grenoble har fått en stor plass i både Harald Grønningens og alle skiglade nordmenns hjerter. Det var i Grenoble vi slo resten av verden, og Harald Grønningen ble vår store langrennshelt; selveste skikongen.

Den sindige, trivelige og lange mannen fra Lensvika har stadig blitt hedret og dratt fram i rampelyset. Han er hedret med Holmenkollmedaljen, Sportsjournalistenes statuett. Han har vært Året idrettsnavn og har mottatt Olavstatuetten.

Sunn livsstil

I en alder av 77 år holder han seg fortsatt sprek og rask. Han mosjonerer daglig, og en gang i uka er han på trimrommet i Lensvik flerbrukshus.

Grønningen understreker betydningen av en sunn livsstil. Som langrennsløper levde han sunt og naturlig og viste måtehold på alle måter. Og slik lever han fortsatt.

Foregangsmann

Han utmerket seg også med sin forsiktige væremåte. Hyggelig tvers igjennom og en likendes kar.

– Jeg var en beskjeden, ung mann. Jeg var egentlig veldig beskjeden og prøvde å være jordnær. Jeg mener at vi idrettsfolk bør opptre som foregangsmenn. Jeg har i alle fall forsøkt på det, sier han beskjedent.

Og ST-pris-juryen mener at Harald Grønningen har lyktes så til overmål. ST-prisen for 2011 går derfor av alle gode grunner til Harald Grønningen. Prisutdelinga skjer under et storstilt arrangement i Orkdal kulturhus onsdag 29. februar der våre lesere er hjertelig velkommen.