Det sier Janne Fjelnseth, som er advokat ved advokatfirmaet Krogstad. De siste årene har hun arbeidet mye med barnevernssaker. Hovedsakelig fra Sør-Trøndelag fylke, men også fra andre deler av landet.

Hun bekrefter alt som kom fram i gårsdagens ST. Der uttalte advokat Anita Rian Lykke at hun hadde et inntrykk av at Orkdal var verre enn de andre kommunene hun jobbet med når det gjaldt barnevernssaker.

– Det er så ille, at jeg har begynt å anbefale klientene mine å lete etter alle andre løsninger før de kontakter barnevernet i Orkdal, sier Fjelnseth.

Tre av fem

Fem ganger har hun klaget barnevernet inn for Fylkesmannen. Selv om hun arbeider med flere titalls kommuner, omhandler tre av disse sakene fra barnevernet i Orkdal.

– Jeg må understreke at dette ikke gjelder alle saksbehandlerne i Orkdal. Noen av dem er respektfulle, dyktige og løsningsorientert, men det er synd at flere av disse har sluttet i Orkdal.

Verdighet

Fjelnseth peker på mye av det samme som hennes kollega tok opp i torsdagens ST.

– Det handler om dårlig og feilaktig saksbehandling, saksbehandlere som ikke er tilgjengelig eller svarer på henvendelser, løgner og en nedlatende holdning overfor foreldre.

– Det har vært løgn på løgn som er blitt avslørt i retten. Det verste er måten mange foreldre blir møtt på. Dette dreier seg om mennesker i en sårbar og vanskelig livssituasjon, og da er det viktig at de blir møtt med verdighet.

– Fiendtlig

Hun opplever en del av saksbehandlerne i Orkdal som nærmest fiendtlig innstilt, både til foreldrene og til henne som advokat.

– Jeg opplever at andre kommuner er langt mer løsningsorientert, og at vi advokater faktisk er ønsket på møter sammen med foreldre slik at man i fellesskap kan finne gode løsninger. Men fra en del saksbehandlere i Orkdal er det en nesten fiendtlig innstilling. Det virker nesten som om de føler seg truet.

Omsorgsovertakelse

Fjelnseth forteller om en mor som kontaktet barnevernet i Orkdal, for å få hjelp i en vanskelig tid.

– Det var en ressurssterk kvinne, men som av ulike grunner var veldig sliten. Det ene barnet hennes ble plassert i en fosterheim, samtidig som mora hadde jevnlig samvær med barnet. Mora fikk etter en tid varsel om at det var fremmet sak om omsorgsovertakelse. Jeg begynte å nøste i saken, og ba om å få dokumentert beslutningen om omsorgsovertakelse, forteller advokaten.

Nær ved å miste

Det Fjelnseth fikk tilbake, var ikke noe formelt vedtak.

– Jeg fikk et dokument som var signert kun av den aktuelle saksbehandleren. Det viste seg etter hvert at det var begått en feil. Saken skulle ikke ende i omsorgsovertakelse likevel.

– Betyr det at en mor i dette tilfellet var nær ved å bli fratatt barnet sitt på grunn av en saksbehandlingsfeil?

– Ja.