Metliaas ble varslet i januar

En ansatt i barnevernet i Orkdal kontaktet rådmannen i slutten av januar, men fikk aldri svar.

Barnevernsansatte «Kristine» tok kontakt med rådmannen om barnevernet i Orkdal, men fikk aldri noe svar. 

Nyheter

Lørdag hadde ST et intervju med en barnevernsansatt, «Grete», som fortalte om det hun mente var en ukultur ved barnevernet i Orkdal.

Nedlatende

«Det handler om holdningen til brukerne. Det slarves utrolig mye. De baksnakkes rett og slett. Jeg opplevde at det ofte var en fiendtlig, aggressiv, nedlatende og fordømmende holdning,» fortalte «Grete».

Hun trakk fram eksempler på hvordan foreldre ble omtalt.

«Han skal vi ta til nemnda for omsorgsovertakelse. Han er en helvetes forbanna skitsekk. Det har jeg hørt all min dag,» var ett av eksemplene.

Varslet Fylkesmannen

«Kristine» er en annen som har vært ansatt ved barnevernet i Orkdal. Hun opplevde kulturen, eller ukulturen, på samme måte.

– Jeg kjenner meg igjen i det «Grete» forteller.

Både «Grete» og «Kristine» tok dette opp med sin sjef, og «Kristine» gikk enda lenger. Hun kontaktet enhetslederen, sendte epost til rådmann Grethe Metliås (er omtalt i intervjuet med Grethe Metliaas) og varslet Fylkesmannen.

Fylkesmannen bekrefter

De forholdene som «Kristine» varslet om, var blant det som førte til at Fylkesmannen valgte å opprette en tilsynssak mot barnevernet, samt kalle inn rådmannen og enhetslederen til møte.

Jostein Magne Krutvik hos Fylkesmannen bekrefter overfor ST at de kjenner igjen det bildet som ble tegnet i lørdagens avis.

– Ja, det var noe av det vi la til grunn for tilsynssaken og møtet, sier Krutvik.

Fikk ikke svar

– I eposten som jeg sendt til rådmann Grethe Metliaas, skrev jeg at jeg jobbet ved barneverntjenesten, og at jeg var kjent med forhold som jeg mente det var viktig at rådmannen fikk kunnskap om.

– Hva fikk du til svar?

– Jeg fikk aldri noe svar.