To nye tilsynssaker

Fylkesmannen har åpnet to nye tilsynssaker mot barnevernet i Orkdal kommune. I dag sender en far et brev som kan bli enda en ny sak.

– Plutselig spurte hun meg om jeg er sikker på at jeg er far til barnet, og hun oppfordret meg til å ta en farskapstest, forteller «Kristian». Illustrasjonsfoto 

Nyheter

Jostein Krutvik hos Fylkesmannen bekrefter overfor ST at det er åpnet to nye tilsynssaker etter de seks som var grunnlaget for at rådmannen i Orkdal ble kalt inn til Fylkesmannen i mai.

– Disse sakene jeg nå snakker om, er kommet etter juni i år, sier Krutvik som understreker at det ikke er noe unormalt i at det er kommet flere klagesaker.

– Hva omhandler disse sakene?

– Den ene er såpass ny at jeg ikke kan si noe mer om det. Den andre er en sammensatt sak, der vi er i dialog med barnevernet i Orkdal.

Flere henvendelser

I tillegg har Fylkesmannen fått flere henvendelser på telefon, der folk som har vært i kontakt med barnevernet i Orkdal, har bedt om råd og veiledning.

– Er det blitt flere slike henvendelser etter at ST begynte å skrive om barnevernet i Orkdal?

– Ja, vi har registrert at det er blitt flere henvendelser etter at saken kom opp i Sør-Trøndelag, sier Krutvik.

LES OGSÅ:

Involvert i omstridt sak

Da Orkdal kommune skulle hente inn en ekstern og objektiv advokat for å gjennomgå Fylkesmannens tilsynssaker, valgte de en som hadde vært involvert i en omstridt barnevernssak.


Sender klage

Fredag fikk Krutvik en slik henvendelse. En far, «Kristian», som bor i STs nedslagsfelt, ringte til Krutvik for å fortelle om sin opplevelse med barnevernet i Orkdal.

– Jeg ble oppfordret til å sende en skriftlig klage til Fylkesmannen, og i dag går brevet i posten, sier «Kristian»

Dette er ikke en sak som omhandler noe lovbrudd, men den illustrerer den omtalte ukulturen i barnevernet i Orkdal.

Kontaktet barnevernet

«Kristian» tok i vår kontakt med barnevernet i forbindelse med et samlivsbrudd, der mor tok barnet ut av skolen. Dette fikk «Kristian» til å kontakte barnevernet.

Men da han kom for å snakke med saksbehandleren, ble han møtt på en måte han ikke trodde var mulig.

– Ba meg varsle

«Kristian» fortalte saksbehandleren at om saken; at kona tatt barnet ut av skolen og forlatt ham til fordel for en mann som selv var gift.

– Saksbehandleren spurte meg om jeg ikke hadde tenkt å ta kontakt med kona til min kones elsker. Så sa hun: «For det hadde faen meg jeg kommet til og gjort»,forteller «Kristian».

– Opptatt av barnet

– Jeg svarte da at jeg ikke anså det som min oppgave å lage flere tragedier. Det eneste jeg var opptatt av, var vårt felles barn. Jeg syntes det var helt absurd at hun snakket til meg på en slik måte. Jeg ble sjokkert, og skjønte rett og slett ikke hvor hun ville, sier «Kristian».

I løpet av samtalen med saksbehandleren fortalte «Kristian» litt om hvordan forholdet hadde vært mellom ham og kona, og at hun hadde vært utro tidligere også.

– Ta farskapstest

– Plutselig spurte hun meg om jeg er sikker på at jeg er far til barnet, og hun oppfordret meg til å ta en farskapstest.

– Hvordan reagerte du på det?

– Jeg trodde ikke det jeg hørte. Jeg ble iskald. Det finnes ingen som helst grunn til at jeg skal betvile farskapet. Barnet er likt meg både i skinn og sinn. Så jeg svarte at det var helt uaktuelt.

Manglende respekt

Da «Kristian» kom ut i bilen sin, kom gråten.

– Det skal mye til før jeg tar til tårene. Men dette var så brutalt. Hun stilte, helt uten noen som helst grunn, spørsmål ved det kjæreste og mest grunnleggende i livet mitt: Om jeg var far til barnet mitt. Jeg trodde jeg kom til en instans som skulle hjelpe meg i en vanskelig tid. I stedet ble jeg møtt av manglende folkeskikk og respektløshet, sier «Kristian» og legger til at han og ekskona i ettertid har kommet fram til en god løsning på egen hånd.