En orkdaling i 20-åra er dømt til å sone 18 dager i fengsel etter at han dyttet til en politimann slik at han falt og slo bakhodet i bakken.

Episoden fant sted på Heggøya i Meldal under 16. mai-festen i fjor. Ungdommen kom dit sammen med to kompiser, og han snek seg inn uten å løse billett.

To politibetjenter patruljerte området i uniform. De ble tilkalt da vaktmannskapene fikk problemer med en trøblete gjest. Dette var tiltalte, som da var blitt stoppet fordi han ikke hadde betalt inngangspenger. Politiet ba tiltalte om å forlate det inngjerda festområdet. Tiltalte svarte at det ikke hadde noe å si fordi han likevel skulle videre ganske straks.

Mistet pusten

Noe seinere er tiltalte nok en gang inne på festområdet, men han forsøker å stikke av når han får øye på de samme politibetjentene. Men han blir innhentet. Han blir så geleidet ut ved at politibetjentene holder i hver sin arm på tiltalte.

Idet de tre nærmer seg utgangspartiet, blir tiltalte kranglevoren. Og når politibetjentene forsøker å sette på ham håndjern, gjør tiltalte en brå, kraftig og målrettet bevegelse med overkroppen mot den ene politibetjenten. Han mister fotfestet, faller i bakken og slår hodet i bakken. Politibetjenten mister pusten og blir liggende noen sekunder, og har hodepine i flere timer etter episoden.

Retten er ikke i tvil om at tiltalte utøvde vold, og at han aktivt satte seg til motverge til en lovlig pågripelse.

Hadde drukket

Også kravet om forsett er oppfylt da tiltalte var seg bevisst at han begikk handlingen. Retten er heller ikke i tvil om at tiltalte forsto at de to betjentene virkelig var politi. Dersom tiltalte, som hadde drukket alkohol, ikke oppfattet de to som polititjenestemenn grunnet beruselse, vil det ikke være en formildende omstendighet.

Fengselsstraffen på 18 dager er ubetinget. Det ble idømt 2500 kroner i saksomkostninger.