Se video av ulven

Naturfotograf John Øystein Berg spilte ulvelyder da han klarte å filme ulven fra bilvinduet i Ytre Snillfjord.

Nyheter

 

– Det var litt av ei opplevelse. For en naturfotograf er det helt fantastisk, sier John Øystein Berg til ST. Han fikk for første gang se og fotografere ulv fredag kveld, og hadde nærkontakt med den i en halv time.

– Ulven hoppa og spratt og var forferdelig leiken. Den virka å være i veldig god form, forteller Berg.

Det hele starta etter at ulven ble observert i Holla i Hemne fredag formiddag. STs fotograf John Marvin Myrhaug rykka ut og var så heldig å få tatt bilder av ulven på 20 meters hold.


Her ser du ulven i Hemne

ST fikk nærkontakt.Her ser du ulven i Hemne

ST fikk nærkontakt.


John Øystein Berg i nabokommunen Snillfjord var sjølsagt på alerten da han fikk høre om dette, men tenkte at dette var en engangshendelse. Men så begynte folk å ringe til Berg og fortalte at ulven var på veg til Snillfjord.

Gjennom tunnelen

– Ulven var observert da den sprang gjennom tunnelen mellom Berdal og Ytre Snillfjord, forteller Berg. Han fikk også rapport om at en hest i Forrabakkan som hadde spissa ørene og oppført seg rart.

– Da bestemte jeg meg for å koke kaffe og ordne meg mat og kjørte utover, sier Berg. Han dro først til Skorild, der han stilte seg opp på en plass han tenkte ulven kanskje ville jakte på hjort. Men så fikk han melding om at ulven var sett i Ytre Snillfjord, og han kjørte mot Vennastranda og til Ven camping.

– Plutselig kom ulven rett ned fra Hyllberget boligfelt. Jeg trodde ikke det kunne være ulven. Men så tenkte jeg at de ikke kunne være noe anna. Jeg parkerte bilen på brua ved campingplassen. Ulven sprang rett imot meg, forteller Berg. Han gikk ut av bilen, og mener ulven var bare fem meter unna på det nærmeste. Ulven sprang litt fram og tilbake, men til slutt sprang han over brua og sprang på vegen et langt stykke. Berg etter i bilen.


– Noe av det fineste dyret jeg har sett

Ungjenter i Ytre Snillfjord filma ulven fredag kveld.


Ulven hoppa og spratt og virka som den var i fin form. Han fikk også blikkontakt med rovdyret. Ulven stoppa og kikka på Berg i bilen.

Til slutt fikk han et lite filmglimt mellom campingen og ungdomshuset i Ytre Snillfjord.

– Jeg satt i bilen og spilte ulvelyd som jeg har på mobilen, for jeg tenkte den kunne få stoppa den noen sekunder. Ulven bare spissa ørene, og kikka mot meg. Den sprang over vegen, og fortsatte videre mot Selnes og forsvant helt, forteller Berg.

Ulven har hatt stø kurs fra Hemne mot Ytre Snillfjord, og har stort sett fulgt fylkesveg 301 – Hollavegen – med litt avstikkere. Berg tror ulven kan ha kurs for Vuttudalen, og da er det ikke langt til Grytdalen, der en annen ulv, som ble skutt i Agdenes 5. april, har vært mye og markert. Berg håper ulven får smaken på hjort, slik at sauene i distriktet berger.

Trolig ung ulv

– Vi ser at det er en atferd som er sammenfallende med det vi har registrert andre steder på unge, uerfarne dyr. Vi kan ikke fastslå om det er en hann eller ei tispe, men erfaringsmessig er det unge hanner som trekker ut og går langt. De er normalt ett til to år gamle. Dette er basert på det vi veit fra andre sånne utvandringer. De er uerfarne og vet ikke hvordan de skal oppføre seg. De blir oppfatta som lite sky på grunn av atferden. Men det er ikke noe unormalt med dyret, sier Lars Olav Lund, som er regionalt rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn i Møre og Romsdal.

SNO følger ulvens vandring nøye og registrerer meldinger og oppdaterer fylkesmannen og folk lokalt om hvor ulven er hen.

– Vi har fra starten god dokumentasjon på at det faktisk er en ulv. Nå fanger vi opp meldinger om ulven fortløpende. Den siste meldinga var fra Selnes i Snillfjord klokka 21.40 fredag kveld. Vi oppfordrer folk til å melde fra hvis de har observasjoner, sier Lund. Det er også observert en ulv i Sunndal, men Lund kan ikke si om dette er den samme ulven.


Bekymrede bønder ber om råd

Kolbjørn Aune planla å slippe 160-170 sau på beite på søndag. Han er glad han ikke har sluppet dem før.

 

– Hva kan vi forvente videre?

– Det er det bare ulven som veit. De er ute og vandrer og kan gå langt, men de kan også finne ut at de skal være i et område i en periode. Så kan de i løpet av et døgn forflytte seg 20 mil. Det er umulig å spå hva som skjer videre, sier Lund.

Kuriositet

– Det er litt kuriositet. Det noen som liker det og noen som ikke liker det, det er vel en engangsforeteelse vil jeg tro. Jeg ser ikke dramatisk på det, jeg er mer bekymra for de som har smådyr ute, sier Lars Petter Ven, som er en av to eiere ved Ven camping, der ulven passerte like forbi fredag kveld.