E-sigaretter – den beste måten å slutte og røyke ..?

E-sigaretten er en kinesisk oppfinnelse, som har hjulpet mange å slutte med tobakksprodukter som sigaretter og snus, men hvor godt hjelper det?

Nyheter

E-sigaretten (elektronisk sigarett, også kalt personlig fordamper (PV, Personal Vaper)) ble utviklet i 1963, av en mann ved navn Herbert A. Gilbert (men denne versjonen forsvant i 1967, det var ikke før i 2000 at en kinesisk farmasøyt ved navn Hon Lik kom opp med første generasjon personlige fordampere, som ble solgt på markedet, og han tok patent på den i Kina i 2003, og internasjonalt i 2007). Den inneholder ikke tobakk og brenner ikke. I stedet inneholder den nikotinampuller eller nikotinjuice som varmes opp med energi fra et batteri. Brukeren trekker inn vanndamp med nikotin og smak, og puster kun ut vanndampen i en tåkelignende sky, som ser ut som sigarettrøyk, bare at den er noe tykkere og kaldere. Ampullene og juicen kan ha varierende innhold av nikotin og forskjellige smakstilsetninger. Juicen består enten av PG (propylene glycol), VG (vegetable glycerine) eller en blanding av disse.

VG og PG

De vanligste blandingene er 70/30 PG og VG, 80/20 eller 50/50. Mange velger å unngå PG i det hele tatt, da 2 % av befolkningen er allergiske mot det. Forskjellen er stort sett at VG produserer mer damp, er en tykkere væske, har mindre smak og er ikke like søt, mens PG produserer mindre damp, er ikke fullt så tykk, har mye smak og er søtere.

«Propylenglykol er et fuktighetsbevarende stoff som bl.a. brukes som tilsetningsstoff i matprodukter, tannkrem, tatoveringsblekk og mange andre ting. Det har også antibakterielle kvaliteter. Toksisiteten ved inntak via munnen er svært lav og stoffet regnes som trygt ved tilsetting i matprodukter. Propylenglykol forårsaker ikke utvikling av overfølsomhet og er heller ikke vist å være kreftfremkallende eller skade cellenes arvemateriale. Selv om en sammenheng ikke helt kan utelukkes har vi ikke funnet data som antyder at vedvarende inhalasjon av propylenglykol kan føre til kronisk betennelse i luftveiene.» skriver Folkehelseinstituttet på sine sider. Propylenglykol holder både nikotinen og smaken som er brukt i juicen som dampes.

Vegetabilsk glyserin er brukt i såper og i fuktighetskrem, og har til og med blitt brukt av tannleger til å behandle tannkjøttsbetennelser. Det gjør væsken tykkere og hjelper til med å «kopiere» følelsen av å røyke ved å lage dampskyer på utpust.

Fordeler med å bruke en elektronisk sigarett

Du får i deg mindre nikotin (og ingen skadelige stoffer) fra e-sigaretter enn fra en vanlig sigarett, rulletobakk, snus, piper, skrå eller lignende. Du må dampe daglig i 4 til 12 måneder for å få i deg like mange kreftfremkallende nitrosaminer som man får fra en vanlig sigarett, ifølge ESC (European Society of Cardiology).

Uttalelser fra langvarige dampere og fagfolk

Disse brukerne fra nettforumet Diskusjon.no, har latt seg intervjue om hvordan overgangen fra analoge kreftpinner til e-sigaretter har forbedret hverdagen deres:

Jeg spurte Lars Andre «Lakus» Martinsen hva det var som fikk ham til å skifte fra sigaretter til personlige fordampere. Han kunne fortelle meg at det var for økonomiens del, og et ønske om å slutte og røyke. Jeg spurte så om eventuelle helsegevinster han hadde oppnådd ved å gå over til et «sunnere» alternativ, og han kunne fortelle meg at kondisen hans ble merkbart bedre, og at han smakte ting igjen. Han gav meg også tre ord om hvorfor han mente at e-sigaretter var bedre. Penger; kondis; inne. I tillegg kunne han si meg at folk slettes ikke ble sjenerte av dampen, men at de syntes at det luktet godt og ble interessert i å finne ut hva det var for noe.

Deretter spurte jeg BuffyAnneSummers de samme spørsmålene. Hun kunne fortelle at hun begynte med e-sigaretter fordi hun var lei av å røyke sigaretter. Helsegevinstene hennes kom frem ved at hun ikke lenger var tungpustet på samme måte, ikke slet med slim i halsen, pipingen i lungene forsvant, og hun følte seg mye bedre. Vennene hennes liker også dampen, de synes den lukter godt. Først hjalp e-sigaretter henne med å kutte ut sigaretter, og nå hjelper de henne med å holde seg unna.

Nestemann på lista, var Tore T. (hos hotproducts.no), som begynte med e-sigaretter ut av nysgjerrighet. En dag bestemte han seg for å prøve, og bestilte et enkelt startsett fra USA. Etter 3 trekk var han 110 % overbevist om at dette var veien å gå. Primærgrunnen for å fortsette, var den enorme helsegevinsten. Han merket en stor effekt på lungene sine, og på at røykhosten er borte. I tillegg fikk han tilbake smaks- og luktesans. Han mener at det beste med å bruke e-sigaretter kontra vanlige sigaretter og rullings, er helsegevinsten, og også det å kunne bruke de innendørs. De rundt ham er også fornøyd. Det være seg 60 år gamle damer som har røyket i 40 år og endelig stumpet røyken til fordel for e-sigaretter, eller fruen hans – som er ekstremt var for røyk – og som nå er sjeleglad for dampen. Ingen lukt som setter seg, ingen dårlig smak på ham, ingen svie i øyne eller hals.

Så var det Amund Blix, som ville bli kvitt røyken etter 23 år, og var lut lei av stank og dårlig pust. Han sier som de andre; hosten er borte, smaks- og luktesans er tilbake, hals og lunger føles bedre. Han har bare fått positive tilbakemeldinger, og selv om noen rynker på nesen av dampen, skjønner de fort at det bare lukter godt og ikke setter seg, og da er det null problem.

Les også:

– SIRUS egen Karl Erik Lund

Se video:

– E-sigaretter, del 1

– E-sigaretter, del 2

– E-sigaretter, del 3

– E-sigaretter, del 4