Torsdag kveld ble det arrangert et åpent måte på Orkdal tråvpark om det nye hestesportssenteret som man planlegger å bygge når Leangen legges ned.

Aktiv kommune

Foruten mange frammøtte fra travet i orkdalsregionen, møtte flere for styringsgruppa for nye Leangen. Blant dem var styringsgruppas leder, Trond Rønningen. Edmund Morewood, som er leder i Midt-Norge travforbund var også på møtet.

Orkdal kommune har lenge hatt en svært positiv holdning til et regiontravanlegg i Orkdal, og har inntatt en aktiv rolle sammen med Orkdal tråvklubb. Varaordfører Oddbjørn Bang representerte Orkdal kommune på møtet.

Stort sprik i tidsplan

Det dukker stadig opp forhold som ifølge styringsgruppa for nye Leangen forsterker Klæbus posisjon i kampen om å få det nye regiontravanlegget.

Tidsaspektet og størrelse på bane er to slike momenter.

Ifølge Trond Rønningen ligger alt klart for å gå i gang i Klæbu, mens det vil ta fem – seks år før man kan begynne i Orkdal.

– Klart i 2014

Dette ble imøtegått av varaordfører Oddbjørn Bang, som mente at det var snakk om langt kortere tid. Bang mener det er høyst reelt å kunne stikke spaden i jorda allerede i 2014.

Overfor ST utdyper han:

– Vi er i gang med rullering av arealplanen, og denne skal vedtas på etterjulsvinteren. Da kan vi legge inn travanlegget der. Vi har avklart med Fylkesmannen at det ikke vil komme innsigelser. Deretter må det lages en reguleringsplan, som vil ta om lag et halvår. Dermed mener jeg at et travanlegg i Orkdal kan være byggeklart om et års tid.

Banelengde

Styringsgruppa ønsker at det blir bygd en bane som er mellom 1200 og 1400 meter. Alle banene som det kjøres jevnlige totoløp på i Norge i dag, er 1000-metersbaner.

Ifølge styringsgruppa er framtidens travbaner slik at man kan kjøre sprintløp (1340 meter) på én runde, og de mener det foreligger sentrale føringer for dette.

Det kjenner ikke Sven-Tore Jacobsen seg igjen i. Jacobsen er styreleder i Det norske travselskap (DNT). Det er DNT og Midt-Norge travforbund som til syvende og sist vil ta avgjørelsen om hvor regiontravanlegget skal ligge.

– Ukjent for meg

– Det er ikke lagt noen føringer på dette i det hele tatt. Jeg har sett og hørt at det skal være slike føringer, men det er helt ukjent for meg, sier Jacobsen til ST.

Han viser imidlertid til en diskusjon rundt 800-metersbanene, og undersøkelser som viser at det galopperes mer på disse banene enn på 1000-meterbaner.

– Det er sagt at man ønsker å komme bort fra 800-metersbaner, men så vidt meg bekjent er det ikke fattet noen beslutninger om hvor lange banene skal være.

Avveining

Jacobsen viser til opplysninger som kom fram på møtet om at det er bare to baner i Norge og Sverige som har så lange baner som styringsgruppa nå ønsker å bygge, og på disse banene kjøres det nesten ikke løp.

– Ulempen er at det blir en mye større avstand mellom publikum og utøverne. Alle idrettsarrangementer prøver å minske denne avstanden. Så blir det en avveining om hva som er best ut fra dyrevelferdsspørsmål i forhold til publikumsnærhet. Men dette er en diskusjon som så vidt er kommet i gang i DNT.

Mulig i Orkdal

Den endelige avgjørelsen om lokalisering av nytt travsportsanlegg, vil bli tatt av Midt-Norge travforbund i nært samråd med DNT.

Når det gjelder Klæbu, er området så stort at det er helt uproblematisk å bygge en 1400-metersbane, dersom man skulle bestemme seg for det.

Det er nå lagt fram nye tegninger for et regiontravanlegg i Orkdal. Denne banen er på 1000 meter. Men både Oddbjørn Bang i kommunen og Bjørn Steinshaug i Orkdal travlag mener det er mulig å bygge en lengre bane også i Orkdal.

– Det vil være mulig også her, og det vil vi lage nye skisser på, forteller Bang.

Roser kommunen

Bjørn Steinshaug i travlaget understreker at det under hele denne prosessen er viktig å ha en åpen dialog med grunneiere og naboer.

– Vi prøver å være så mye på lag som mulig med grunneiere og naboer. Skal lage et anlegg som også de kan leve med, sier Steinshaug som roser kommunen for engasjementet:

– Kommunen har inntatt en veldig aktiv rolle. De er veldig på hugget. Det er vi veldig glad og takknemlig for; at vi har en sånn backing derfra. Det kunne ikke vært bedre.