– Flaks at jeg lever

Ronny Bredesen (29) har fått et annet perspektiv på livet etter at han holdt på å miste det.

Ronny Bredesen fotografert på St. Olavs hospital i går. Foto: Privat 

Slik så bilvraket ut etter frontkollisjonen 21. juni. Foto: Trond Hylle, E30 Meet 

Nyheter

– Jeg setter pris på andre ting enn jeg gjorde før. Det som før var selvfølgeligheter, er ikke det lenger. Ulykka har nok gjort noe med meg mentalt, sier Ronny Bredesen.

LES OGSÅ:

 
Nær amputasjon

For eksempel: Da ST snakket med Bredesen i går, gledet han seg voldsomt til dagen i dag, når han får belaste den ene foten ved å bruke krykker.

– I dag er dette en stor sak for meg, for jeg var bare et par minutter unna å måtte amputere venstrefoten. En muskel i leggen hadde hovnet opp så mye at det hindre blodomløpet, men takket være det faktum at legene tok på et snitt på 30 centimeter på hver side for «å gi større plass» til det partiet som var hovna opp, fikk de ordna det.

Tilværelsen har med andre ord fortonet seg som minst én totrinnsrakett for orkdalingen: Først var risikoen stor for at han mistet livet, deretter kunne han miste det eine beinet. Men han berget begge.

LES OGSÅ:

Framgang for trafikkskadd

Positive signaler om trafikkskadd orkdaling.

 
Takker samboeren

Selv rakk han aldri å bli redd.

– Alt som skjedde den dagen vi kolliderte er borte. Det samme er tilfellet med de neste to ukene. De er borte fra hukommelsen. Derfor hadde nok mine aller nærmeste hatt det langt verre med sin frykt mens det var på det mest dramatiske og uvisse. For legene ga dem ingen forhåpninger; de fikk beskjed om at dette kunne gi det verst tenkelige utfallet, sier Ronny Bredesen.

Han trekker spesielt fram samboer Monja Airin Øien.

– Hun skal ha stor takk for støtte og oppfølging hele tida, og hun kom umiddelbart til Oslo, der jeg først ble innlagt på Ullevaal sykehus. Hun har vært her daglig også etter at jeg etter et par uker ble overflyttet til St. Olavs hospital. Monja har betydd enormt mye for meg i denne tida, sier han.

LES OGSÅ:

Har våknet fra koma

Faren: – Kjempepositiv utvikling.

 
Livstruende skadd

Fredag 21. juni: Ronny Bredesen og en kompis, også han fra Orkdal, er på vei til et biltreff i Rakkestad. På Fv 111 på stedet Ise skjer det. De to orkdalingene frontkolliderer med en møtende bil. De må skjæres ut av BMW-en, bilen som skal konkurrere på stevnet.

Fram til da har firehjulingen spilt hovedrollen. Nå er det de to tobeinte som er viktig. De må skjæres løs fra vraket. Bredesen blir fløyet i helikopter til Ullevaal sykehus med livstruende skader, kompisen blir fraktet til sykehuset i Fredrikstad med lettere skader.

Begge brukte bilbelte. Føreren av den møtende bilen pådrar seg også skader.

Ronny Bredesen ligger i koma i to dager. Og en gledesstrålende Nils Bredesen, Ronnys far, meddeler følgende til ST samme dag:

«Han har begynt å puste for egen maskin og viser stor framgang allerede».

Nils Bredesen ble i dagene etter at ST flere ganger omtalte saken stoppet mer eller mindre over alt av folk som ville prate og som ønsket sønnen det aller beste.

Tida til hjelp

Ronny Bredesen, som nok kan takke sin gode fysikk for at ulykka får et lykkelig utfall, er nå forberedt på å ta tida til hjelp.

– Jeg tar én dag av gangen, og er svært glad for at det faktisk er merkbar framgang fra den ene dagen til den andre, sier han.

Nå, snart fem uker etter hendelsen, vet han fortsatt ikke hvor lenge han må bli på sykehuset.

– Det avhengig av hvor fort ting går og godt kroppen kommer seg. Jeg er også forberedt på et lengre opphold på opptrening etterpå.

– Heldig

Ronny Bredesen pådro seg 17 beinbrudd; blant annet åtte bare i beina, og tre hjerneblødninger etter kollisjonen.

– Jeg er heldig som er i live i dag, sier han stille fra sykesenga på St. Olavs hospital.