Amfi-brannen oppklart

Startet av barn som smugrøyket.

Det var 14. august to forretninger i Amfi-senteret ble totalskadd i brann. Saken er nå oppklart. Foto: Marte Mona 

Nyheter

ORKDAL: Politiet har oppklart storbrannen på Amfi-senteret på Orkanger 14. august da Vinmonopolet og Vitus apotek ble totalskadd. Det er barn under den kriminelle lavalder som står bak, og politiet mener brannen startet som følge av uaktsomhet.

– To til tre barn i alderen 11 til 13 år har smugrøyket i portrommet på baksiden av senteret. Dette portrommet fungerer som både varemottak og lagringsplass for emballasje for Vinmonopolet og apoteket. Barnas forklaring stemmer godt overens med øvrige opplysninger i saken. Vi opererer her med begrepet «to til tre barn» fordi enkelte har vært mer aktive i handlingen enn andre. De involverte er av begge kjønn, sier politioverbetjent Tor Kristian Haugan ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

LES OGSÅ:

Amfi-brannen: Ingen mistenkt

Politiet om etterforskninga: – Vi har en plan.


Porten ble stengt

Barna har ulovlig oppholdt seg i portrommet, stumpet røyken og forlatt stedet. Deretter, når de aktuelle butikkene har stengt, er portrommet på vanlig måte blitt lukket og låst med en gitterport. Emballasjen har da ligget og ulmet, før den tok fyr.

– Da barna forlot portrommet har de trolig ikke vært klar over at de var i ferd med å starte en storbrann, sier Haugan.

Kan få krav

Barna har status siktet, men det vil ikke bli tatt ut formell siktelse mot dem og de blir ikke straffet siden de er så unge. Deres foreldre/foresatte risikerer regresskrav for forsikringsselskapet, men denne erstatningssummen er begrenset oppad til 5000 kroner pr gjerningsperson. Foreldrene har for øvrig vært til stede under avhør av barna.

Brikkene falt på plass

Haugan sier det er mange brikker i puslespillet som førte til en oppklaring.

– Både vitneforklaringer, bilder som er innsendt fra publikum og folk som har meldt seg telefonisk har bidratt til oppklaring, i tillegg til at våre egne folk og krimteknikerne har gjort en god jobb, sier Haugan.

Det var siste uke mot slutten av helga at de aller siste brikkene falt på plass.

– Vi synes det er veldig greit at en slik sak blir oppklart også med tanke på at den kanskje kan ha skapt bekymring for at brannen var påsatt med forsett. Men her snakker vi om barn som har vært uaktsomme og som trolig ikke har vært bevisst på sine handlinger.

LES OGSÅ:

Amfi-senteret står i brann

Senteret er evakuert, og det er ikke meldt om personskader