Våronn og leirfivler i januar

I 1973 skrev Avisa ST om mildt og vårlig januarvær rundt om i distriktet, så vi vet hva vi har å hige etter i disse dager.
Nyheter

«Merkelig vær? Ja, ikke kan jeg huske at jeg har drevet med pløying først på nyåret noen gang tidligere,» sa Iver A. Leraand i Buvika til avisa Sør-Trøndelag 19. januar 1973.

Og det er ganske merkelig å ta våronna i januar i Midt-Norge. I Norge generelt, kan man si. Vinteren 1973 var ganske spesiell, også utenfor Trøndelag. I Stavanger for eksempel, hvor Mosvannet ikke frøs til god skøyteis for første gang på veldig mange år. I 1973 sa de at det ikke hadde vært en så mild vinter på over hundre år, og nå ser det ut som vi kan nærme oss noe slikt igjen.

I Børsa gikk også «våren» sin seiersgang i januar i 1973. Jordene var grønne mange steder, folk gikk søndagstur i marka med tresko på bena, primula og stemor blomstret både her og der, og i en sandfylt trillebår ved aldersheimen i Skaun, dukket det opp en leirfivel med blader og det hele.

Lørdag 13. og søndag 14. januar 1973 var avisas fotograf ute og jaktet på gode, snøfrie motiver, og fant en hageeier i Rømmesmoan som stelte med telefri jord, en person på bærtur som fant frosne, saftige og gode tyttebær i den snøfrie lyngen, og turgåere på vei til Fjellkjøsen med Ellingsgårdsfjellet i bakgrunnen.

Orkdal Tråvklubb hadde hundreårsjubileum fredag 5. januar 1973 og feiret med fest, og travløp dagen derpå. På bildene kan vi se det vårlige føret for både to- og firbente under jubileumstravet.