Varaordfører i Meldal, Helge Ringli, har sendt brev til sine partimedlemmer i regjeringa. Budskap: Opphev fredninga av Thamshavnbanen.

– Løkken som samfunn har mer nytte av vei enn av gamle tufter av en jernbane, sier Frp-politikeren.

Bakgrunnen for initiativet er «flaskehalsen» Klinglien mellom Svorkmo og Skjøtskift. I årevis har det vært snakk om å rette ut de verste svingene. Det har også vært snakk om tunnel gjennom Klinghåmmårn. Men ingenting skjer.

Og det ble enda verre å få realisert noe etter at jernbanestrekningen på stedet ble fredet i desember i fjor.

Fredinga innebærer hele jernbanestrekningen på 25 kilometer, inkludert 18 bygninger.

– Thamshavnbanen er et svært autentisk anlegg som forteller viktig industri- og jernbanehistorie, sa riksantikvar Jørn Holme da han skrev under fredningspapirene torsdag 19. desember.

Ei fredning av banen ble foreslått så langt tilbake som i 2003, og i 2006 ble det gjort et stort arbeid fra Orkla industrimuseum sin side i forhold til å få Thamshavnbanen fredet. Siden har saken gått sin gang, med et punktum før jula i fjor.

Argumentet mot å rette ut svingene har vært at jernbanetraseen rundt Klinghåmmårn må bevares, og nå er fredet. I mange år har toget gått i tunnel gjennom berget.

– Toget kommer aldri til å kjøre på utsida av berget igjen. Det er jeg 120 prosent sikker på. Fredninga er en hemsko for utviklinga av veien, fastslår Ringli.

Han har ikke fått svar på hva som skjer i saken etter at han sendte brevet til sine partimedlemmer i fjor høst. Det eneste varaordføreren vet er at det har «landet» i Samferdselsdepartement «hvor det hører hjemme».

– Jeg ønsker et møte med sentrale politikere sånn at de kan komme hit og se problemet. Jeg har ikke gitt opp Klinglien ennå, poengterer Ringli.

Karin Bjørkhaug, samferdselsleder i Sør-Trøndelag fylkeskommune, sa følgende til ST 27. februar i år: – Dette er en konflikt mellom behovet for veiutbedring og vern av en gammel jernbanetrasé. Vi må kunne komme fram til en løsning der vi ivaretar begge behovene og kravene.

Hva mener du?

Helge Ringli er varaordfører i Meldal og dekkleverandør.