En røslig steinbit vet å bite fra seg.

–Den var skikkelig illsint da jeg dro den om bord. Den beit seg fast i alt jeg hadde i båten. Det gjaldt å holde støvlene unna, sier Agnar Rottem. Kampen med steinbiten, eller havkatten som den også kalles, endte med at han måtte skjære den ut av garnet. Steinbitens tenner er så kraftige at de knuser alt med skall på havets bunn. Gummistøvler og sko er bare barnematen.

Men Orkdalsfjorden skjuler mye annet. I tillegg til fin storsei, lyr og hyse fikk han også to kreps i garnet. Ikke så vanlig fangst, og denne krepsen minner om hummer, er bløtere i kjøttet og mildere i smaken. Men all fin råvare fra havet til tross,. Den styggeste er den lekreste, på matfatet. Steinbiten er en ettertraktet delikatesse, og egner seg spesielt godt til grilling. Fiskekjøttet faller nemlig ikke av grillspydet.

Vi har tre steinbiter i Norge. Gråsteinbit er den vanligste. Men det finnes også flekksteinbit og blåsteinbit. Lengden på de forskjellige fiskene varierer fra 125 centimeter til opp til 180 centimeter. Fisken Agnar Rotten fikk i garnet var en gråsteinbit. Den største registrerte fangst av gråsteinbit var et monster på 22,8 kilo tatt på stang i Vest-Finnmark. Det skal være verdensrekord.

Per Snekvik