Sent mandag ettermiddag satte 39 trøndere seg på London-flyet og lot trøndervær være trøndervær.

Sommerens lesertur i regi Sør-Trøndelag og Orklareiser går til den sørlige delen av England. Dette er første gang ST og Orklareisers lesertur går med fly begge veier. Dermed kunne vi gå i gang med programmet allerede tirsdag morgen.

Godvær

I likhet med været i Midt-Norge, kan klimaet på de britiske øyer være lunefullt. Men den siste tiden har værgudene forbarmet seg over øyriket og sørget for et særdeles stabilt høytrykk.

Kveldstemperaturen da vi gikk av flyet, lå oppunder 30 grader, og godværet skal ifølge yr.no fortsette så lenge langtidsvarselet kan melde.

Svaner og påfugler

Etter ei god første natt på det vakre hotellet The Spa Hotel Tunbridge Wells, sto Leeds Castle for tur. Dette hotellet, som ligger i regionen Kent sørøst i England, regnes av mange som det vakreste i hele England. Og da først og fremst på grunn av den nydelige beliggenheten ute på ei øy.

Slottet er foruten vannet omgitt av store grøntområder med enorme trær, vakre planter og et yrende fugleliv. Her kan man se alt fra påfugler til sorte svaner.

I Henriks fotspor

Det er en litt rar følelse å gå inne på slottet og tenke at akkurat her gikk sagnomsuste Henrik VII for mange hundre år siden. Siden hans tid har slottet vært brukt av adel, kongelige og den engelske overklassen.

Den dag i dag arrangeres det banketter og bryllup i samme rom som Henrik VII holdt sine selskaper på 1500-tallet.

En spesiell hage

En halvtimes kjøretur fra Leeds Castle finner vi Sissinghurst Garden, det andre av reisemålene på ST-turen.

Sissinghurst har en historie som går mange hundre år tilbake, men det er som hageanlegg stedet i dag trekker til seg turister fra hele verden.

Monty Don, som mange husker fra TV-serien «Verden rundt i 80 hager» rangerer Sissinghurst som den aller fineste hagen i hagelandet England. Han er ikke alene. Sissinghurst er forsøkt kopiert i over tusen eksemplarer, men ingen greier å gjenskape den helt spesielle atmosfæren denne hagen rommer.

Poesi og hagedrøm

Hagen ble anlagt på 1930-tallet av ekteparet Harold Nicholson og Vita Sackville-West. Han var forfatter og diplomat, mens Vita var anerkjent både som hageskribent og for sin poesi.

Sammen skapte de det som er blitt en av verdens mest berømte hager, og aller mest berømt er The White Garden.

Her skapte Vita sin poesi, her skapte hun livsverket Sissinghurst Garden, og her tok hun ofte imot elskerinnen Virginia Woolf.

Ti hagerom

Noe av det som gjør Sissinghurst så spesiell, er nemlig selve komponeringen. Hagen er delt inn i ti ulike hagerom, der farger og planteslag preger de ulike rommene. Her har man for eksempel en rosehage – og som nevnt; en hage der alle blomster er hvite. De ulike rommene holdes atskilt fra hverandre med hekker, murer og vegger.

Flere av deltakerne på ST-turen er hageentusiaster, og for dem ble møtet med Sissinghurst ekstra sterk.

Sjelebot

– Det er et kinesisk ordspråk som sier: Vil du bli lykkelig, skaff deg en hage, sier Kirsten Aaasen etter besøket i den frodige hagen.

– Dette lar seg selvsagt ikke kopiere, men det å se en slik hage er veldig inspirerende. Jeg forstår enda mer at hagen min hjemme er sjela mi. Jeg opplever det som sjelebot å gå blant blomstene her, sier Hoston-kvinnen.

Hun får medhold av Ingrid Evjen og Bodil Botten.

– Jeg blir veldig glad a v å se så mye fint; fargene, komposisjonene og det gode været på toppen. Og det gjør det enda mer spesielt når vi kjenner historien til stedet sier Evjen.

På mange måter er Sissinghurst en slags avspeiling av den engelske folkesjela. Britene er formelle og høflige, men bak den formelle fasaden skjuler det seg en frodighet og uforutsigbarhet som det er lett å la seg begeistre av. Slik er Sissinghurst også: På den ene siden har man gjennomtenkte linjer, perfekte hekker og de sirlig oppdelte rommene, mens man innenfor alt dette finner en frodighet som er slående.

– Det er en hage å leve i – en hage som i all sin orden er vill og utemt, oppsummerer de tre orkdalskvinnene.