Kjør for livet er en organisasjon som, i samråd med den aktuelle kommunen, tilbyr et tilpasset fritidstilbud for ungdom som faller utenfor de tradisjonelle fritidssyslene.

— Dette er go'foten i ny bekledning. Vi har kjeledress og caps i stedet for fotballdrakt. Vi bruker motor, mekking, og spenning som interessevekkere. Ungdommene settes i team og får en følelse av å være på et godt lag, sa Knut Ove Børseth, som var gründer og daglig leder i Kjør for livet.

Glattkjøringsbanen?

I 2007 overtok han familiegården på Ler i Melhus, og startet den første Kjør for livet-klubben sammen med kona Siri Mette Gynnild.

— Vi ville gi ungdom en mulighet til å drive med sine interesser. jeg har hatt et ønske om å gjøre noe for de ungdommene som var med som tilhengere gjennom de årene jeg drev aktivt med motorsport, sa Børseth.

Planen i 2012 var å etablere nye klubber rundt om i hele landet, og avtalen med Orkdal kommune var allerede underskrevet.

— Vi er glade for at vi har fått Orkdal med på en avtale fra 1. mars. Vi er i en dialog omkring lokaler, og er spent på hva vi får til. Glattkjøringsbanen er et godt alternativ, men NAF har rettigheter på den ut året. På sikt ønsker vi å få til noe her, men vi jobber med et annet sted inntil videre. Vi har behov for et verkstedlokale og en sofakrok, sa Børseth.

Fritidsklubb

Det som skulle etableres på Orkanger, var i første omgang et fritidstilbud. Hvert klubbhus i Kjør for livet hadde to utdannede veiledere.

— I Melhus har vi nå også et fullverdig dagtilbud fem dager i uka i samarbeid med skolen. Men det er fritidsklubb vi etablerer i Orkdal i første omgang. I klubbene våre har vi team som består av fem ungdom og to voksne. Hvert team møtes en kveld i uka 44 uker året. Vi kan huse fire team per uke, det vil si 20 ungdom til sammen, fortalte Børseth.

— Hvilket behov vil en slik klubb dekke i Orkdal? lurte STs journalist på.

— Orkdal har et gryende og godt motormiljø. Vi har hatt dialog med skoler og barnevern, og ser at mange kan tenke seg å være med i et godt team. En Kjør for livet-klubb kan være en erstatning for annen uheldig aktivitet. Vi ønsker at ungdommene skal være stolte av å være med hos oss, sa Børseth.