Fredag åpner den 33. Rennebumartnan på Berkåk, og jenta som skal gjøre det, er altså 12 år gamle Emma Aasbakk Engen fra Berkåk. Hun får med seg Sykehusklovnene ved St. Olavs hospital, og det er ingen tilfeldighet at nettopp sykehusklovnene deltar.

Den unge jenta har vært mye inn og ut av sykehus til tross for sin unge alder. Årsaken er at hun har den sjeldne sykdommen nevrofibromatose type 1, pluss at hun har en svulst på synsnerven. Foreldrene ble tidlig fortalt at Emma aldri ville kunne lære seg å gå på ski eller sykle, men disse spådommene har 12-åringen gjort til skamme for lenge siden. I et intervju med ST tidligere i år, uttalte Emma at hun er så flink til å gå på ski at hun gjerne kan lære det bort til andre.

Mål om 200 000

Det var under et av de mange sykehusbesøkene at Emma kom i kontakt med Sykehusklovnene. Hun satte stor pris på klovnenes ablegøyer, men ble bekymret da hun fikk høre at de muligens måtte kutte dette tilbudet på grunn av pengemangel. Dette var i 2014, og Emma bestemte seg for å «redde» Sykehusklovnene. Hun malte en hjerteklovn, og bildet ble trykt opp i flere eksemplarer og solgt. Da initiativet ble kjent, eksploderte også etterspørselen etter bildene, og så langt har bildesalget gitt hele 170 000 kroner til Sykehusklovnene.

Målet med at Emma deltar som årets offisielle martnasgjest, er å få samlet inn enda mer penger slik at man passerer 200 000 kroner, og dermed danner grunnlag for enda mer underholdning av klovnene.

Nye utstillere

Rennebumartnan er Norges ledende salgsutstilling for håndverk i tradisjon og ny design, og årets martna teller 140 utstillere, derav 20 helt nye utstillere. Ifølge ei pressemelding fra Rennebumartnan, kommer utstillerne fra Alta i Nord til Kristiansand i sør.

Tema på årets marta er «Rampestreker». I tillegg til salgsutstillinger, vil besøkende bli servert masse aktiviteter for liten og stor, samt flere flotte konserter og andre kulturelle innslag. Til og med sirkusskole for barn og unge står på menyen, samt mange konkurranser som involverer gjestene.

Anders.Morken@avisa-st.no

952 52 261

Rennebumartnan serverer mye spennende både for liten og stor. Her et glimt fra 2016-utgaven. Foto: Arkivfoto