I dagens matspalte er jeg inspirert av maten som har sitt utspring fra Oktoberfesten, som opprinnelig er en feiring av ekteskapet imellom Bayern kronprins Ludwig og prinsesse Therese 12. oktober i 1810.

Øl, jodling og kraftig mat både er og var selvskrevne ingredienser i en oktoberfest. Maten er rustikk med svinekjøtt, pølser og surkål, noe som ikke er ukjent for det norske kjøkken heller. I stede for den tyske sauerkraut har jeg valgt å fornorske det med en knallgod rotmos i stedet.

Ølbraiserte nakkekoteletter med rotmos

4 nakkekoteletter

2 løk i tynne skiver

2 ss brunt sukker

1 ss mel

1 dash soyaolje, og en klatt med smør

1 flaske mørkt øl, gjerne bokkøl

Brun kotelettene i soyaolje og smør i en jerngryte, eller en panne, på begge sider. Krydre med salt og pepper.

Ta så ut kotelettene, og legg dem i en ildfast form om du ikke har en jerngryte.

Stek løken i oljen, sammen med sukkeret til det er smeltet, og rør inn melet til en seig masse. Legg dette over kotelettene i den ildfaste formen, eller legg kotelettene over i jerngryta.

Slå over en flaske bokkøl og 1 dl vann, ta på et lokk, og sett det inn i stekeovnen på 150 ºC i ca. 1 time til kotelettene er møre.

En knallgod rotmos

1 kg assorterte rotgrønnsaker som kålrot, gulrot, sellerirot, pastinakk, og jordskokk

1 dl fløte, matfløte eller crème fraîche

2–3 ss smør

Salt og kvernet pepper

Rens, skrell og del alle grønnsakene i jevne biter. Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann slik at det akkurat dekker bitene. Ha så i en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre, hell av kokevannet, og mos grønnsakene sammen med fløte og smør. Ønsker du en finere konsistens på rotmosen, kan du kjøre den med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Smak til mosen med salt og pepper.