Jarle Øyum og kona Mary er blant deltakerne på sommerens ST-tur til Berlin, Krakow og Warszawa. For ekteparet er dette på mange måter en mimretur.

Redde og utrygge

Jarle Øyum arbeidet i 45 år i det tyske konsernet Siemens, før han gikk av med pensjon for tre år siden. Midt på 70-tallet deltok han i et prosjekt der Siemens bygde et meieri i Warszawa. Ett år tilbrakte han i den polske hovedstaden.

Ei helg, da han hadde besøk av kona Mary, dro Øyum og noen arbeidskolleger mot nordvest for å besøke Berlin. De skulle til den vestlige delen av den delte byen, men kjørte feil.

– Vi hadde fått et transittvisum, der det sto spesifisert hvor vi skulle kjøre inn i Vest-Berlin. Men det hadde ikke vi merket oss. Så vi ble stoppet utenfor byen av soldater med maskingeværer forteller Jarle. Kona Mary legger til at de ikke var så høye i hatten akkurat da.

– Vi var nok både redde og utrygge.

Det endte imidlertid godt, og de østtyske grensevaktene geleidet dem inn på rett vei.

Checkpoint Charlie

Det var en helt annen by som møtte ekteparet da de deltok på byrundturen i Berlin i går. Muren er forlengst borte, stemningen er lett og fri, gamle bygninger er restaurert og ny arkitektur har fått sitt utstillingsvindu i det som før var ingenmannsland.

Blant områdene som ble besøkt i går, var Checkpoint Charlie, der amerikanerne voktet sin tredjepart av Vest-Berlin. I 1975 sto Jarle og Mary på et stillas og kikket over muren mot øst. Dette var rett ved Checkpoint Charlie.

I går ble de fotografert sammen med menn utkledd som amerikanske soldater, ved den autentiske grenseposten. I dag er stedet et yndet fotoobjekt for turister. For drøye 20 år siden risikerte mennesker livet da de prøvde å flykte fra øst til vest på samme sted.

– Veldig artig

Mary minnes hvordan hun følte seg da hun var i byen i 1975.

– Jeg var spent, og egentlig tvilende til det vi var med på. Det var strenge kontroller, med blant annet sjekking med speil under bilen. I dag opplever jeg Berlin som en helt annen by. En by som er grønn og fin.

Jarle er enig:

– Det er veldig artig å komme tilbake. Det er en enorm forskjell på Berlin den gang og nå. Men den største forskjellen er at kontrollregimet er borte.