Da Orklareisers nye stasbuss forlot orkladalen onsdag morgen, viste den digitale temperaturmåleren inne i bussen åtte «varme» grader. Men de 43 reisende gikk lysere og varmere tider i møte.

Varmt på båten

Ned gjennom Østerdalen kom både sola og varmen, og på danskebåtens dekk var det så varmt og lite vind at de fleste valgte å kaste jakken.

Deltakerne på årets lesertur er en god miks mellom rutinerte ST-turister og førstegangsreisende på disse årlige turene, som er et samarbeid mellom avisa Sør-Trøndelag og Orklareiser.

Spennende historie

Jarle Opdahl og Klara Melby er i år med for første gang på lesertur. Paret er bosatt på Steinkjer, men Melby kommer fra Råbygda i Skaun. Både Krakow og Berlin fristet paret nok til at de meldte seg på.

– Vi hadde lest om turen i Sør-Trøndelag, for vi har abonnert på avisa i alle år. Dette er et område med en veldig spennende historie. På en tur til Estland fikk vi en gripende og utrolig historie om Estlands løsrivelse. Det som har skjedd i Polen og Øst-Tyskland, er veldig beslektet, forteller Opdahl.

Husker krigen

På stasjonen på Løkken sto Tore Gravdal og Solveig Gangås på bussen.

– Vi hadde lurt på hvor vi skulle dra på ferie, og det datt ned en idé da vi leste om denne turen i ST. Naboen vår, Olav Sigurd Kvåle, hadde vært med på lesertur til Kenya, og skrøt uhemmet.

Gravdal var bare seks år da andre verdenskrig sluttet. Men han har mange minner.

– Jeg husker veldig godt den siste tiden av krigen. Løkken var så godt som beleiret. På denne turen vil vi få oppleve andre steder med en sterk historie.

Regn på tvers

Overfarten til Danmark ble så bra som den kunne bli. Svært mange valgte å bli på dekk til sola gikk ned i havet og ga et vakkert fotomotiv.

Like flott var det ikke under innseilingen til København. Det regnet på tvers, og slik fortsatt det til vi nærmet oss fergeleiet i Gedser. Det var grov sjø over til den tidligere østtyske byen Rostock, men vel framme på tysk jord krøp gradestokken over 20 grader, og sola brøt gjennom skydekket.

I dagene som kommer vil STs lesere få reportasjer fra en del av Europa som har en spennende og dramatisk historie, og det er steder som stadig flere får øynene opp for.