Etter bare få uker på Fannrem har ansvarlig testpilot på nyanlegget - Kjell Olav Skorild - tatt imot flere biler for å måle både motor og andre deler av bilen.

Men bilen som står ved Dynapack chassis dynamometeret i disse dager er helt spesiell. Unik i norsk sammenheng.

Det er en Nissan Skyline GTR R34 importert fra Dubai til en eier i Bergen. I utgangspunktet en bil brukt mest på asfaltbaner, men fullt lovlig å kjøre med på nordnorske og på alle andre veier. Bare importavgifta kommer seg på flere hundre tusen kroner for en slik bil.

- Men vårt nye testanlegg kan måle alle biler, alt fra vanlige personbiler til sportsbiler med flere hundre hestekrefter. Anlegget kan teste motorer inntil 1200 hestekrefter, sier Kjell Olav Skorild, som har hatt flere uker med opplæring for å kjøre seg inn på dynamometeret.

Nøyaktighet

- Effekt, hestekrefter og dreiemoment, bensin- og luftblanding, tenning, eksostemperatur, hele oppsettet på motoren, ja hele bilen kan måles.

- Hva er forskjellen på dette og det utstyret som vanligvis brukes til disse målingene her til lands?

- Tidligere brukte også vi det som andre norske verksteder har, nemlig en såkalt rullende landevei inne i verkstedet som hjula står på. Gammelmåten blir ikke nøyaktig nok, på grunn av slipp mellom dekkene og rullene. På det nye systemet, skrur vi fast et feste til navet på bilen. Festet som skrus på bilnavet tres inn i bokser som står ved hjulene, og på denne måten henger bilen på disse fire boksene. Og da kan vi simulere alle mulige slags belastninger.

Foran bilene som testes er det plassert en stor vifte. Med vifta kan testpiloten simulere hastigheter, og vifta kjøler også ned motor og drivverk. Målingene kommer opp på en dataskjerm, en skjerm som står utenfor bilen, og en bærbar pc som Skorild kan ha ved siden av seg mens han sitter inne i bilen og utfører forskjellige målinger.

Simulerer kjøring

- Hva er de største fordelene for bileieren med dette nye utstyret?

- Det er å få motoren optimalt justert, med tanke på effekt, dreiemoment og avgassing. Dessuten er anlegget svært effektivt når det gjelder feilsøking. Vi kan simulere kjøring på vei for å finne feil på motoren eller på andre deler av bilen, sier Skorild, og tilføyer:

- Det er en kjempefordel at bilen kan stå i ro mens vi kjører, altså tester ytelsene.

Avansert datateknologi brukes for å registrere målingene på bilen, og testpilot Kjell Olav Skorild kjører og taster samtidig.