Kalenderåret har mange matdager hvor både råvarer og tradisjonsretter hedres. Onsdag i uke 40 hvert år er potetdagen, så det vil i år si onsdag 6. oktober. Poteten i seg selv er kanskje ikke så spennende i manges øyne, men den er svært anvendelig.

Poteten kom til Norge i ca. 1740. Den kan tilberedes på mange måter og den tar lett til seg smak fra krydder og andre ingredienser. Den kan kokes, bakes, stekes, rives, og brukes både varm og kald. I tillegg kan den benyttes til å jevne ut supper og sauser på en naturlig måte uten mel.

I dag har jeg laget en variant av den klassiske duchesspoteten, også kjent som hertuginnepoteter.

Du trenger

1 kg mandelpotet, skrelt

2,5 dl helmelk

3 stk. eggeplomme

2 ss smør

1 ss parmigiano-reggiano eller annen smakfull ost, revet

1 ts salt

Pepper, nykvernet

Cherrytomat

2 ss fersk rosmarin, hakket

Slik gjør du det

  • Kok potetene møre. Hell av vannet og la de avkjøle seg noe.

  • Tilsett melk, smør, og egg, og stapp det sammen til en smidig potetmos.

  • Smak til med salt og nykvernet pepper.

  • Ha i sprøytepose, ev. lag «kuler» med en skje og legg det i en smurt ildfast form.

  • Ha over tomat, rosmarin, og revet ost, og stek på 220° C i ca. 10–12 minutt til de er gylne.

  • Hvis du ønsker, kan du også ha over blåmuggost eller chevrè istedenfor parmigiano-reggiano.

Denne retten kan spises som en egen potetrett, eller som tilbehør til kraftige kjøttretter.