Kalenderåret har mange matdager hvor både råvarer og tradisjonsretter hedres. Onsdag i uke 40 hvert år er potetdagen, så det vil i år si onsdag 6. oktober. Poteten i seg selv er kanskje ikke så spennende i manges øyne, men den er svært anvendelig.
Poteten kom til Norge i ca. 1740. Den kan tilberedes på mange måter og den tar lett til seg smak fra krydder og andre ingredienser. Den kan kokes, bakes, stekes, rives, og brukes både varm og kald. I tillegg kan den benyttes til å jevne ut supper og sauser på en naturlig måte uten mel.
I dag har jeg laget en variant av den klassiske duchesspoteten, også kjent som hertuginnepoteter.
Du trenger
1 kg mandelpotet, skrelt
2,5 dl helmelk
3 stk. eggeplomme
2 ss smør
1 ss parmigiano-reggiano eller annen smakfull ost, revet
1 ts salt
Pepper, nykvernet
Cherrytomat
2 ss fersk rosmarin, hakket
Slik gjør du det
Kok potetene møre. Hell av vannet og la de avkjøle seg noe.
Tilsett melk, smør, og egg, og stapp det sammen til en smidig potetmos.
Smak til med salt og nykvernet pepper.
Ha i sprøytepose, ev. lag «kuler» med en skje og legg det i en smurt ildfast form.
Ha over tomat, rosmarin, og revet ost, og stek på 220° C i ca. 10–12 minutt til de er gylne.
Hvis du ønsker, kan du også ha over blåmuggost eller chevrè istedenfor parmigiano-reggiano.
Denne retten kan spises som en egen potetrett, eller som tilbehør til kraftige kjøttretter.