For de fleste er viltkjøtt fortsatt noe eksklusivt og høytidelig selv om det er blitt mer tilgjengelig i dagligvaren enn hva det var for noen år siden, da denne delikatessen stort sett var for jegere og deres familier.

Dagens oppskrift har jeg valgt å kalle hverdagsluksus. Det er en enkel og smakfull rett med en utradisjonell kombinasjon av blomkål og viltkjøttkaker.

Viltkjøttkaker med rosenkål i blomkålsaus og mandelpoteter for 4 personer:

4 brødskiver uten skorpe

1 vårløk

1 ts fersk revet ingefær

1 ts tørket (hjemmelaget)viltkrydder

Alt dette blandes med 2 dl H-melk. La det stå og trekke på et kaldt sted i 30 minutter.

600 g kvernet viltkjøtt

1 ts potetmel

1 egg

Kjøttdeig, potetmel og egg blandes i en mikser med brødblandinga til en fast masse. Smak til med salt og pepper.

Stek små kjøttboller i brunet smør til de er gjennomstekt.

Blomkålsaus

1 stk blomkål

1 stk finhakket løk

6 dl vann

1 stk buljongterning

2 dl helmelk

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Rens blomkål og del i mindre buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann, buljong og melk i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Rosenkål

Her smaker de ferske uten tvil best.

Ta av stilken da den smaker beskt. Rens rosenkålen for dårlige blader. Fersk rosenkål smaker best hvis man koker den tre ganger. Legg den i kaldt vann, kok opp, slå av vannet og avkjøl under rennende kaldt vann, gjenta dette tre ganger, da er den perfekt kokt.

Bland rosenkålen i blomkålsausen og server sammen med viltkjøttbollene og nykokte mandelpoteter.