Siste stopp for sommerens ST-tur, er Lucca i Toscana. Byen har rundt 90 000 innbyggere, men ikke alle bor innenfor bymurene.

Populær bymur

Luccas gamleby er nemlig omkranset av en massiv bymur fra 1600-tallet. Muren har for lengst mistet sin militære betydning, men den er i dag et svært populært utfluktsmål. Den er bred, og har en asfaltert vei på midten – noe som gjør det mulig for alle å benytte den.

Mange velger å sykle eller gå hele eller deler av den rundt den fire kilometer lange turen på bymuren, og det er også et fint sted å ha piknik.

Festival

Den svært godt bevarte gamlebyen regnes som en av de fineste i Italia. Lucca har flere flotte torg – eller piazzaer – der man kan slå seg ned på en utekafé, gå inn i en av de mektige kirkene eller sette seg på en steintrapp med en italiensk is.

Den største av de åpne plassene er Piazza Napoleone, også kalt Piazza Grande. ST-turistene fikk imidlertid ikke oppleve folkelivet på denne piazzaen, for hvert år i juli arrangeres Lucca Summer Festival her.

Store navn

Mange av de største navnene innen rock og pop har spilt her, og dagen før vi kom til Lucca var det Elton John som holdt konsert. Bob Dylan, Robin Williams og Mark Knopfler er andre artister som besøker Lucca i sommer.

Så dersom man har en forkjærlighet for både musikk og spennende middelalderbyer, finner man neppe et mer perfekt reisemål enn Lucca i juli.

Tilbudet er også rikt når det gjelder klassiske konserter. Giacomo Puccini ble født i Lucca, og hver kveld er det minst én Puccini-konsert i en av byens mange kirker.

Spesiell piazza

Den mest sjarmerende piazzaen å oppholde seg på, vil etter manges mening være Piazza dell’Anfiteatro.

I likhet med amfiteatret i Verona, er også denne plassen elipseformet. Det er her senteret for folkelivet i Luccas gamleby befinner seg. Her ligger uterestaurantene på rekke og rad, og det er like hyggelig på dagtid som etter mørkets frambrudd. Noen dager fylles den åpne plassen av markedsboder, og av og til er det konserter her også. Med sin form er Piazza dell’Anfiteatro unik som torgplass, og betegnes som en av de fineste i Italia.

Kvalitetsbutikker

Går man ut en av piazzaens fire utganger, kommer med til smale, skyggefulle gater. Den mest kjente heter Via Fillungo, for det er her de spennende butikkene ligger. Og bare så det er sagt; det er ingen billig fornøyelse å shoppe i Lucca. Men når man handler i Via Fillungo, får man kvalitetsvarer, ikke minst når det gjelder sko og vesker.

Ikke langt unna handlegata og Piazza dell’Anfiteatro, ligger Palazzo Pfanner som rommer en av Toscanas fineste formelle hager.

Her kan man nyte synet av fontenen, de barokke statuene av greske guder, nydelige, velduftende blomster, herskapshuset fra 1667 – eller man kan slenge seg ned på en stol eller på plena med en medbrakt bagett og en flaske vin.

Godt utgangspunkt

Lucca er et fint utgangspunkt om man vil reise på dagstur til steder som Firenze, San Gimignano, Cinque Terre eller rett og slett en dag ved Middelhavet i badebyen Viareggio.

De aller fleste valgte likevel å bli i Lucca for å utforske byen der vi har vår siste stopp for i år. Oddveig Lien og Edel Guldseth var blant dem som tilbrakte dagen innenfor bymurene i Lucca.

For varmt

De to kvinnene, som bor på Orkanger, er med på sin første ST-tur, og er godt fornøyd med det de har fått oppleve.

De skulle imidlertid ha ønsket seg et temperaturfall på rundt ti grader under oppholdet i Lucca, og det er kanskje ikke så rart når gradestokken viser rundt 40 varmegrader. Og det kjennes enda hetere inne i den trange bykjernen.

– Lucca er en kjempefin by, men det er for varmt. Vi ville nok orket å gå mer rundt omkring om det ikke hadde vært så hett, sier de to som til tross for varmen greide å kose seg på utekafeer med litt mat og kald drikke.