Norske epler er noe helt spesielt og feires hvert år med Epledagen siste tirsdag i september. I år er denne dagen 28. september, og det er 31 år siden Epledagen ble etablert i Norge. Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. Årlig setter hver nordmann til livs ca. 10 kg med epler. Det finnes mange oppskriftsvarianter hvor man kan bruke epler, men jeg har valgt å ta utgangspunkt i klassiske tilslørte bondepiker.

Det blir sagt at det var Ivar Aasen som først «oppdaget» tilslørte bondepiker. Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente som lagde denne desserten, og han fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet «Tilslørte bondepiker». (Kilde: Norsk tradisjonsmat)

Tilslørte bondepiker

4 stk. norske, røde epler

0,5 dl brunt sukker

½ vaniljestang, kun frøene

0,5 dl eplemost

3 ss akevitt

  • Skrell eplene, skjær bort kjernehuset, og skjær eplene i terninger.

  • Kok eplene møre på svak varme under lokk med sukker, eplemost, og akevitt.

Brødkrumme

3 dl tørt brød, havregryn, eller kavring

1 neve valnøtter, hakkede

1 ss brunt sukker

1 ts kanel

  • Smelt smør i en stekepanne. Ha i malt brød, hakkede valnøtter, sukker, og kanel.

  • Brun på middels varme. Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir brent, men får en lys karamellfarge. Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.

Krem

2 dl kremfløte (kan bruke rørosrømme om man ønsker)

½ vaniljestang, kun frøene

1 dl vaniljekesam

  • Pisk kremfløten med vaniljefrøene og bland inn vaniljekesam.