Dagbladet har kåret Orkla til årets flopp i norsk klubbfotball i konkurranse med klubber som Lillestrøm, Vålerenga og Viking 2.

«Det er ikke lenge siden det absolutt beste i norsk klubbfotball kom fra Orkdal. Dette er hjemtraktene til Nils Arne Eggen. Det var her tankene ble til om samhandlingens avgjørende betydning for det å lage mål; en tenking som helt forandret resultatene og ambisjonene i norsk klubbfotball. Nå tenkes det ikke sånn lenger i den bygda».

Det skriver Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther om årets fotballsesong, hvor flere eliteserieklubber har skuffet.

Men ifølge Dagbladet har ingen gjort det svakere enn Orklas 3. divisjonslag. Dagbladet tippet før sesongen resultatet til 391 norske klubber. De bommet grovt på hvittrøyene i Orkla.

For før sesongen var Orkla en av seriefavorittene. I stedet sto laget en periode i fare for å rykke ned. Dagbladet har gjennom ST fått med seg at Kolbjørn Fuglås har trukket seg som trener «i matt protest mot manglende felleskapstenking». Fuglås ga seg etter bare en sesong grunnet dårlige holdninger blant spillerne.

– Spillerne prioriterer hva som helst annet enn treninger. Laget er ikke viktig nok, uttalte Fuglås til ST etter sesongslutt.

Dagbladet mener spillernes holdninger kanskje forklarer hvorfor det var nær ved å ende med nedrykk.

Lillestrøm, Vålerenga og Brann er alle store skuffelser i årets fotballsesong. Men Dagbladet mener det er eliteserielagenes andrelag som er nærmest Orkla:

«Det er der blant andrelagene at lett giddesløse Orkla-spillere virkelig blir utfordret i kåringen av årets fotballflopp», skriver Dagbladets sportskommentator.

Vikings andrelag er nærmest. Klubbens 2. divisjonslag endte sist med 81 baklengsmål i en sesong hvor klubben disponerte mer penger til fotballsatsingen enn noen gang, og hvor Vikings juniorlag nådde NM-finalen.

Avtroppende Orkla-trener Kolbjørn Fuglås greier ikke å ta den lite smigrende kåringen alvorlig.

– Jeg har ikke noe grunnlag for å uttale meg om Dagbladets kåring. Men jeg vet mange flere klubber enn Orkla sliter med dårlige holdninger blant spillerne, sier han til ST.

– Føler du deg skyldig i at Orkla er kåret til årets flopp?

– Nei, det gjør jeg ikke. Og dette er ikke noe klubben skal legge på seg, mener han.

Kolbjørn Fuglås skrev i fjor under en toårskontrakt for klubben, men fikk nok etter bare en.

Han begrunnet det med at han ikke orket å ofre mye tid når spillerne ikke er interessert i å satse.

– Hvilke reaksjoner har du fått i ettertid?

– De fleste jeg har pratet med forstår meg om forholdene er slik jeg beskriver. Og jeg forteller det alltid som det er, sier han.

Eks-treneren mener klubben nå må høre med spillerne om de ønsker å komme seg videre – eller om de er fornøyd med å være et middelmådig 3. divisjonslag.

– Orkla kan ikke ha større ambisjoner enn spillerne, poengterer Fuglås.

PS! Orkla har imidlertid hatt suksess på damesiden, hvor seniorlaget har rykket opp til 1. divisjon.

Pia Johansen

pia.johansen@avisa-st.no