Det siste stoppet før vi nådde Italia, var Seefeld i Tyrol. Mange kjenner denne østerrikske alpelandsbyen fra flere store skimesterskap, og her har mange nordmenn hentet hjem edle medaljer. Harald Grønningen fra Agdenes er én av dem.

Høy stemning

Når man besøker Tyrol, får man kulturen litt under huden om man får med seg en tyroleraften. På slike kvelder blir det gjerne høy stemning, og det ble det også da deltakerne på ST-turen dro ut i Seefeld-kvelden for å oppleve denne tradisjonsrike tyrolerkulturen.

I ST-turens reisefølge hadde vi med oss en kar som var perfekt kledd for anledningen. Frank Berg Løkken har vært med på sju ST-turer. Da han var i St. Wolfgang i Østerrike i fjor, kjøpte han den tradisjonelle østerrikske drakten lederhosen – ei kortbukse i lær, med seler og tilhørende skjorte.

Imponerte

Frank våget seg flere ganger ut i dansen, både nede i salen sammen med resten av gruppa, og til slutt ute på dansegolvet – som den eneste danseren.

Dette imponerte de profesjonelle danserne, som nettopp hadde avsluttet for kvelden, men som sto like ved scenen der de fikk med seg børsværingens opptrinn. Så en av danserne kom likegodt tilbake på dansegolvet og ga en ekstra oppvisning sammen med Frank Berg Løkken. Til enorm jubel fra publikum.

Stas

– Jeg «manna» meg opp, men dryga helt til slutten. Jeg grua meg litt også, men det gikk så bra, sier Løkken og oppsummerer:

– Noen ganger må man bare hoppe i det. Og det ble veldig artig. Jeg kan ikke danse, men prøver likevel. Det var stas å få så mye applaus. Det var nesten som Patina, sier Løkken.

En annen som fikk en fin kveld, var Sylvi Merete Sæteren. Hun er med på sin første ST-tur, og medgir at hun hadde gruet seg litt før avreise. Ikke minst fordi hun reiser alene.

– Dette er første gangen jeg er med på en slik tur, og jeg både gledet og gruet meg. Men det har gått så bra. Alle er så trivelige, og jeg har hatt så mange flotte opplevelser. Og ennå har vi ikke kommet fram til reisemålet vårt!

380 grader

Før vi forlot Tyrol, dro vi innom Bergisel, der et av verdens mest spesielle malerier «henger». Maleriet er 380 grader, går fra golv til tak – og dekker en flate på 1000 kvadratmeter. Det er plassert i et rundt rom, der man som tilskuer kan stå midt i rommet og se maleriet på alle kanter.

Det forestiller et berømt slag ved Innsbruck i 1809, der bondehæren kjempet mot Napoleons tropper.

Maleriet er malt og plassert på en måte som gir det en sterk dybde, og dette forsterkes ved at rekvisitter fra slaget, alt fra kanoner til gamle redskaper og avskutte tretopper, ligger på bakken mellom maleriet og podiet der publikum oppholder seg.

I 2010 ble maleriet flyttet fra sentrum av Innsbruck til Bergisel, der det har fått plass i det nye Tirol Panorama Museum.