For Dzemal Lizde, flyktning fra Bosnia, var hele situasjonen temmelig spesiell.

– Jeg har forhåndsstemt før valget. Om jeg har stemt riktig, er ikke godt å si. Det er vanskelig å ha noen illusjoner om hvordan Bosnia blir når vi får en ny regjering, sier han.

Sammen med gode venner og flyktningekonsulenten i Orkdal skulle han få være i hjemlandet en uke. Han ville nok ikke få komme inn i byen Capljina hvor han kom fra, men nærmeste storby, Mostar, 25 milometer lenger nord, visste han med sikkerhet at han skulle innom.

– Jeg håper å få treffe mor og far og andre slektninger og venner, men jeg må nok være med tilbake til Norge igjen etterpå, sa han til ST.

Sjåfør Arne Spjøtvold, kommuneansatt Trygve Karlsen, og flyktningekonsulent Steinar Larsen var reisefølge. For Larsen ble det en tur i embeds medfør. spjøtvold og Karlsen brukte ei ferieuke og betalte reisen selv.

Men alle fire reiste som et team og hensikten var å skaffe seg informasjon om hvordan situasjonen i Bosnia var på det tidspunktet. De la opp et strengt reiseprogram, da det var mye de skulle rekke over.

– Planen er å besøke flest mulig av de byene og stedene bosnierne i Orkdal kommer fra. Dette ser jeg som svært viktig ikke minst for å kunne ha bedre forutsetning for å forstå og kunne diskutere eventuell hjemreise med de det gjelder, sa Larsen.

For Dzemals to sønner, var det litt rart å kalle Bosnia hjem. Nermin på 10 og Samir på 9 hadde bodd i Orkdal siden høsten 1993, de snakket orkdaling, og spilte på fotballaget for Evjen, og ønsket faren sin god tur hjem.