Når dette leses, er ST-turen over for i år. De lengste oppholdene var i Berlin og Kraków.

På hjemtur fra Kraków, som ligger sør i Polen, var det lagt inn en overnatting med en byrundtur i Warszawa.

Overrasket

Mange av ST-turistene ble overrasket over hvor vakker den polske hovedstaden var. Ikke minst gamlebyen, som flere mente var enda finere enn den langt mer omtalte gamlebyen i Kraków.

Ekstra imponerende blir det når man vet at denne bydelen i den polske hovedstaden var bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Det er derfor en kopi man ser i dag. Men en svært god kopi.

Faktisk så god at den er blitt oppført på Unescos verdensarvliste.

«Flottere enn Kraków»

Ole Hoel fra Å i Meldal var en av de mange som lot seg sjarmere av Warszawa.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor fin byen var. Den var enda flottere enn Kraków.

Hoel hadde ikke vært på utenlandstur siden 90-tallet. Men da kameraten Sivert Stene ringte og spurte om han ville være med på ST-tur, slo han til.

Det er blitt en opplevelsesrik tur for 85-åringen. Han trekker fra besøket i saltgruvene og i Auschwitz. Det var her han fikk de sterkeste inntrykkene.

Luftballong

Ole Hoel er en særdeles sprek og vital 85-åring. Og han rygger ikke tilbake for utfordringer. Da Hoel besøkte saltgruvene, var han 135 meter under jorda.

Siste kvelden i Kraków gikk det andre veien, da Hoel ble med opp i luftballong. 150 meter rett til værs.

– Jeg fantes ikke redd. Det var ekstra fint at det var mørkt. Det var flott å se alle lysene i Kraków.

Var bekymret

Da Hoel ble enkemann for snart to år siden, ble det viktig for ham ikke å isolere seg. Han har derfor vært med på flere turer sammen med pensjonistforeninga.

Han medgir at han var litt bekymret i forkant av ST-turen.

– Du vet, jeg er gammel. Og noen ganger har jeg behov for hjelp. Men det viste seg at jeg ikke hadde noen grunn til å bekymre meg. Alle har vært så snille med meg. Skal jeg opp ei trapp, er de rundt meg for å hjelpe. Jeg er ikke vant til slikt. Det har vært en veldig trivelig gjeng, og sosialt har dette vært en alle tiders tur, sier Hoel som røper at det kan bli flere utenlandsturer etter dette.