Nå skal vi ikke starte matåret med å være en tabloid matspalte med helse og slankematoppskrifter. Det kan være greit å avfeie en myte om at hamburger ene og alene er usunn mat med mye fett og kalorier.

Om man kutter ut de fete ostene, fint hamburgerbrød, og de fete dressingene, er hamburger et tilnærmet sunt måltid.

Fire burgere

400 g karbonadedeig, ev. 200 g karbonadedeig og 200 g kjøttdeig

½ ts salt

½ ts pepper, nykvernet

  • Blant alt godt med hendene eller en tresleiv.

  • Form til fire hamburgere

Smør/olje til steking

4 ss cottage cheese, toppede

1 vårløk, finkuttet

½ rødløk, finkuttet

1 ts fersk timian, finhakket

1 ss extra virgin olivenolje

Salt og pepper

  • Bland alt sammen og la trekke smak i 5–10 minutt før servering

Grønnkål

  • Riv bladene av stilken og legg kålen i isvann noen minutt.

  • Tørk den på papir før servering

Hamburgerbrød (12 stk.)

6 dl lunkent vann

1 pose tørrgjær

1 ts salt

3 dl sammalt hvete, fin

3 dl sammalt hvete, grov

Ca 7 ½ dl hvetemel (nok mel til at deigen slipper bollen)

4 ss matolje

  • Ha alt det tørre i en bakebolle, bortsett fra den hele mengden hvetemel.

  • Tilsett lunkent vann og elt deigen i 2–3 minutt.

  • Tilsett olje og elt videre i 2–3 minutt.

  • Juster med hvetemel til den slipper bollen.

  • Hev i 20 minutt til ½ gang størrelse.

  • Elt deigen sammen og velt den ut på benken. Del opp i 12 emner, rull til «baller».

  • Hev til dobbel størrelse.

  • Legg «ballene» over på et stekebrett, klem de ut til ca 1 cm tykkelse.

  • Hev i 5–10 minutt før de stekes på 220 °C i ca. 10–12 minutt.

Ønsker du fyll på brødene kan du legge i bløt 2 ss gresskarkjerner, 2 ss solsikkekjerner, 1 ss chiafrø i ca. 5 minutt slik at det blir en grøt. Smør dette over brødene før steking.