Sild, havets sølv, er elsket eller hatet. Sild forbindes ofte med høytid, tradisjoner, og hygge, og har etter hvert blitt en eksklusiv og aktet råvare. Det er ikke noe man bare overlever på lenger.

Norsk sild er unik på smak og kvalitet. Å benytte sild handler ikke bare om selve mattradisjonen, men også ivaretakelse av en kystkultur og et handverk.

For mange er det en tradisjon å lage sin egen sildesalat til jul, og det finnes mange varianter, men de mest kjente er nok tomatsild, sursild, og sennepssild.

I dag har jeg valgt å lage en variant som er smakfull og lett å lage. Lag til deg selv, eller kanskje som julegave til den som har alt. Og om du ikke liker sild, kan den i denne oppskriften byttes ut med røkelaks om man ønsker.

Du trenger

2 ferske spekesildfileter, delt opp i centimetertykke biter (ev. røkelaks om man ikke liker sild)

½ fennikel, i syltynne skiver

2 sjalottløk, i terninger

1 eple, i terninger

1,5 dl eplecidereddik

1,5 dl vann

5 nellik

1 dl sukker

1 stjerneanis

1 ss sort pepper, hel

½ dl akevitt

Appelsinskall

Slik gjør du det

  • Kok opp vann, eddik, og sukker.

  • Tilsett nellik, pepper, stjerneanis, akevitt, og appelsinskall.

  • Ha fennikel, eple, løk og sild på et rent glass.

  • Hell over eddikblandingen og la det trekke i minimum ett døgn før servering. Gjerne flere.