Det er nesten en hvilken som helst ettermiddag i Orkanger by. Sola skinner fra solfri himmel, kvikksølvet kryper stadig nærmere tjue grader - og ungdommen er på jakt etter noe å gjøre. Tre syklister raser av gårde langs Orkdalsvegen, før de vrenger syklene mot høyre.

Skal de på kino, kanskje?

– Nei, vi hadde ikke tenkt det, nei. Vi vet ikke om det er åpent engang, sier Jo (13), og kaster et blikk over parkeringsplassen mot det mørke kulturhuset.

– Når var dere på kino sist?

– For ett års tid siden, kanskje, sier Tor André (14).

«Kinosaken»

Det er full splittelse i den såkalte «kinosaken» i orkdalspolitikken. Sentralt i den store kulturelle kongstanken står bygging av kulturhus, kino og bibliotek; enten på Rømme, i sentrum eller innenfor «den røde strek», slik ordfører Oddbjørn Bang (Sp) har tegnet.

– Er vi sikre på om kino og bibliotek på Rømme er den beste bruken av fire millioner? Er det dette som fører til mest sentrumsutvikling, spurte Lavrans Skutrud (V), under onsdagens kommunestyremøte.

Ungdommen er enige med politikerne om at orkdalsregionen trenger noe for å puste liv i sentrum, men det er ikke enstemmighet om at kino nødvendigvis er svaret.

– Vi må tenke gjennom hva folk er interessert i, mener Espen (15).

– Og det er ?

– Vi er i hvert fall interessert i fotball, bil, mekking og musikk.

Puls i sentrum

Tankene om å gjøre Orkanger sentrum til en pulserende by med liv og røre, et sted der lokalbefolkningen kan møtes i kulturell og sosial adspredelse, har påny vært oppe til høylydt debatt blant lokalpolitikerne. Men den seneste utviklingen i saken tyder på at innbyggerne må vente enda lengre på å få realisert nytt kulturbygg.

– Hvordan skal man få folk til å dra til Orkanger sentrum, i stedet for å dra helt til Trondheim?

– Det går på interesser. Som regel er det kjedelig å være i Orkdal, påpeker Emil (14).

– Hvorfor er dere ikke på kino da?

– Det er for dyrt, og så er det artigere å være med venner, sier Sindre (14).

– Folk i Orkdal er interessert i å snakke! mener Patrick (15), og etterlyser et møtested for alle bilinteresserte, både ung og gammel. – Ved BilXtra for eksempel, det stedet er det ingen som bruker i dag.

Trondheim

Noen ganger tar de den timeslange bussturen inn til Trondheim for stimuli. De nevner blant annet Prinsen kino, pirbadet, shopping og større utvalg av restauranter.

– Det er artig å gjøre noe nytt, i stedet for det samme gamle. Det er mer som skjer i byen, sier Andreas (14).

– Det er viktig med et godt kulturtilbud. Et sted i sentrum med musikk, og kanskje live-band; dét hadde vært noe. Da hadde folk gått ut i Orkanger i stedet for å bruke mye tid og penger på å reise helt til Trondheim, sier Johan Erik (15).

– Det kommer ikke til å skje. Folkene som bor i sentrum kommer til å klage, og så kommer politiet, tror Patrick.

– Kinoen hadde garantert blitt mer brukt hvis den hadde vært i sentrum, med plakater og reklame utenfor, tror Johan Erik.

– Det er greit at den ligger der den er også, men det må være flere storfilmer og premierer. Som på Prinsen kino i Trondheim, sier Espen.

Byliv

1. juli 2014 fikk Orkanger bystatus, men selv om de over åtte tusen innbyggerne kan kalle seg byborgere, er det spesielt ett kriterium bybildet ikke oppfyller for å fortjene retten til å kalle seg «by», mener ungdommene.

– Skal vi være by må vi ha McDonald's. Da hadde jeg kommet til sentrum, i hvert fall, sier Patrick.

– Alle her vil ha «Mac'ern», samtykker resten av gjengen.

Mens politikerne diskuterer seg imellom hvor kino, bibliotek og kulturhus skal ligge, og ikke minst når den kulturelle storstua skal bygges, suser orkdalsungdommen videre på jakt etter noe å slå ihjel tiden med.

– Hva skal dere gjøre nå da?

– Nesj, ingenting.

– Henge på AMFI, kanskje?

– Og kikke på jentene?

– Ja, kanskje det er noe å se på.