Astrid Lefstad Garberg Foto: Privat

sjokolade, is, brød, desserter og frokostblandinger. Noen matvarer inneholder knuste nøtter, og sjokoladeprodusenter vil ikke garantere at produktene deres ikke inneholder nøtter.

De vanligste symptomene på slik allergi er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Andre symptomer er eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og noen ganger oppkast. Enkelte personer kan også få kraftige, livstruende reaksjoner av å spise det de ikke tåler. Slike reaksjoner er heldigvis uvanlige sett i forhold til antall personer som har nøtte-, frø- eller belgfruktallergi.

Mange baker rundstykker med nøtter, og bruker det i salater. Marsipan og makronfyll består også av mandler. Brød inneholder ofte forskjellige typer frø. F.eks. er hamburgerbrød strødd med sesamfrø. I vegetarretter finnes det ofte nøtter eller frø. Det er f.eks. pinjekjerner i pesto. Hummus er en slags puré bestående av blant annet kikerter og sesamfrø, mens tahini er en puré laget av sesamfrø. Noen tåler nøtter når de er varmebehandlet (stekt og kokt). De fleste allergikere må imidlertid unngå nøtter, frø eller belgfrukter.

Oljer som er utvunnet fra nøtter eller peanøtter, skal i prinsippet være renset for protein, men da det er funnet urene oljer ved analyser, bør de som har kraftige allergier, unngå disse oljene. Potetgull og snacks som er stekt i peanøttolje, kan inneholde spor av peanøtter. Den som reagerer med sterk allergi på nøtter, bør ikke kjøpe godteri i løsvekt, da risikoen for nøtte-forurensning fra annet godteri er stor.

Soyaolje består av fettet fra soyabønnen og er godt renset for protein. Det er proteinet som gir den allergiske reaksjonen. De aller fleste som har allergi overfor soya, kan derfor bruke soyaolje. Soyamel er svært proteinrikt og brukes i mange matvarer. Det kan være soyamel i brød, hamburgerbrød, pølsebrød og blandingsprodukter av kjøtt. I tillegg kan det finnes soyaprotein i fiskefarseprodukter. Det skal fremgå av merkingen om det er brukt soya i matvaren.

For den som har soyaallergi, er det nyttig å vite at noen navn på kjøttprodukter er «beskyttet» i næringsmiddellovgivningen. Det betyr at det ikke er tillatt å benytte soya i kjøttprodukter som har disse navnene; som kjøttkaker, kjøttboller, kjøttpudding, medisterkaker, hamburger, karbonader, wienerpølser, grillpølser. Det er likevel viktig å lese ingredienslisten, da forskriftene ikke alltid overholdes.

Det er enkelt å sløyfe nøtter når vi lager mat. De kan erstattes med solsikkefrø, pinjekjerner eller ristede havregryn. Hvis maten skal tilberedes både med og uten nøtter, belgfrukter eller frø, er det nødvendig å holde kokeutstyr, sleiver og fjøler adskilt. Dette er for å unngå utilsiktet «forurensning» av matvarer via kjøkkenredskaper.

Astrid Lefstad Garberg