ORKDAL: Trondhjemske Gevorbne Musketeer Corps skal i juni sende ei 90 mm jernkule på tre kilo, «assistert» av ett kilo svartkrutt, gjennom et bolighus i Orkdal.

– Det er på oppdrag fra NRK og programmet «Ikke gjør dette hjemme». Ut over det har jeg så langt ingen informasjon om hvor i Orkdal det skjer eller hva slags eksperiment det er snakk om, sier Bjarne Skjervø i den militærhistoriske foreninga i Trondheim.

«Ikke gjør dette hjemme» er en populærvitenskaplig serie med Torfinn Borkhus og Rune Nilson som programledere.

Feltkanon fra 1855

Trondhjemske Gevorbne Musketeer Corps, som avfyrte salutt på Krokstadøra i Snillfjord om morgenen 17. mai, er ei forening med 16 medlemmer. De gjør alt naturtro; med tidsriktige uniformer og bekledning for øvrig. Til og med brilleinnfatninga må være fra 1800-tallet for å kunne være «godkjent», og selvsagt har ingen lov til å ha med seg mobiltelefon når de er «på jobb».

Oppdraget i Orkdal, som blir tatt opp 22. eller 23. juni, trenger ikke nødvendigvis å bli bare enkelt.

– Dette blir ei utfordring, det er første gangen vi skyter med skarpt. Vi benytter en tro kopi av en feltkanon fra 1855. Det krever selvsagt tillatelse å benytte den på skarpe oppdrag, og det er det NRK som ordner. Vi må passe på at ikke ladningen er for kraftig, sier Skjærvø.

Historefortellere

Foreninga er ikke-kommersiell og tar oppdrag ved passende anledninger.

– Vi er ute etter å fremme historien, ikke å tjene penger, sier Bjarne Skjærvø.

TV-versjonen av begivenheten blir trolig sendt i løpet av høsten.