ASBJØRN GJØNNES

Bor: Gjønnesgrenda i Orkdal

Jobber med: Pensjonist, men aktiv i Knyken-gjengen siden 2010

Hva gjør du akkurat nå?

- Jeg holder på å kappe til flis som skal brukes til kledning av scenen som er under bygging på torget på Orkanger.

Det er dugnadsarbeid?

- Ja, et av mange prosjekter vi holder på med i Knyken.

Hva betyr Knyken og aktiviteten her oppe for deg?

- Det betyr veldig mye. Det er sosialt og trivelig. I starten var jeg her fire dager i uka. For meg handler det i stor grad om å gi noe tilbake til fellesskapet.

Hva serverer du når du har venner på besøk?

- Det kan være alt fra Innherredsodd til hjortebiff.

Hvor drar du helst på ferie?

- Helst i Norge. Jeg kjøpte bobil for noen år siden, og har vært både på Vestlandet og i Lofoten. Det er en flott måte å feriere på. Man har huset og alt man trenger med seg.

Hva leser du?

- Lokalavisa på nett og papir, og en del andre nyheter på nett. Jeg er ingen bokorm, så det blir ikke så mye annen lesing.

Hva opptar deg for tida?

- Jeg har tatt initiativ til å legge ut planker i myrområder fra Langlidalen til Steinbruddshytta. Kjørte opp 500 meter med plank i vinter og skal bruke sommeren til å legge dem ut. Jeg har allerede konstatert at det blir for lite, så det får bli til vinteren.

Hvordan kom du på det?

- Jeg bruker dette terrenget mye selv, og ser til min glede at mange yngre også bruker det. Enkelte steder er det svært fuktig, og helt umulig å krysse uten å bli blaut på beina. Jeg har fått god støtte av Orkdal kommune, samt lovnader fra andre aktører om å bidra.

Har du noen favorittpolitiker?

- Jeg har sans for Sylvi Listhaug. Hun tør å si det hun mener, og står for det. Det synes jeg er bra. Lokalt har jeg sans for Oddbjørn Bang.

Hvorfor bor du der du bor?

- Det er bestefarsgården i slekta vår. Jeg bodde i Trondheim på 60-tallet fram til 1982. Da kjøpte jeg gården, og startet med sauedrift og et lite sagbruk, som etter hvert ble hovednæringen. Jeg produserte blant annet stakelekter til Elkem Thamshavn, noe som fortsatt skjer. Nå har jeg imidlertid leid bort sagbruket til andre.

Hva gjør du i fritida?

- Da er jeg mest mulig i naturen. Er spesielt glad i fjellet. Favorittområdet er i traktene ved Omnsfjellet, som jeg prøver å ta en tur opp på en gang i uka. Fineste trimmen man kan få.

Noe du drømmer om å få gjort i livet?

- Har alltid fulgt magefølelsen. Arbeidskarrieren er fullført, og jeg er fornøyd med det jeg har gjennomført.

Hvis du skulle valgt en annen jobb, hva ville du valgt da?

- Jobbmessig har jeg vært en urolig sjel, fram til jeg flyttet til gården. Jeg reiste på hvalfangst i sørishavet da jeg var 17, en utrolig opplevelse for en ung gutt. Det var et eventyr jeg ikke ville vært foruten. Det er det ingen som får oppleve i dag.

Hvis du skulle reist bort alene for ett år, hva eller hvem ville du ha savnet mest?

- Familie og venner, inkludert Knykengjengen. Hvis jeg har vært borte noen dager, så må jeg oppover en tur.