Det går mot en svært spennende høst for alle dem som kjemper for en bedre vei mellom Halsa og Hemne. Til tross for at dette er europavei, er 26 kilometer av strekningen så smal at man ikke har funnet det hensiktsmessig å utstyre veien med gulstripe.

Det har vært flere dødsulykker på strekningen.

Humor og oppfinnsomhet

Bevæpnet med energi, oppfinnsomhet og store mengder humor har aksjonistene sjarmert den ene beslutningstakeren etter den andre. De bestemte seg nemlig for å strikke gulstripa som glimrer med sitt fravær på E39 mellom Stokkhaugen i Hemne og Betna i Halsa.

- Vi jobber med å få til en tur til Stortinget i august. Det som er viktig for oss nå, er at dette kommer inn på budsjettet for 2019, forteller Solvår Skogen Sæterbø fra Valsøyfjord.

Inn i NTP

Veiprosjektet inn i Nasjonal transportplan (NTP). Der ligger prosjektet nå inne med 2,1 milliard kroner. Men det er ennå ikke kommet inn på statsbudsjettet.

Sør-Trøndelag fylkeskommune og Møre og Romsdal fylkeskommune har forskuttert 25 millioner kroner hver, og da flere politikere besøkte aksjonistene i juni, uttalte Gunn Iversen Stokke at det ville være løftebrudd dersom det ikke kommer oppstartmidler i statsbudsjettet for neste år.

Stokke er leder i hovedutvalget for vei i Trøndelag.

Oppstartmidler

For å komme i gang med prosjektet tidsnok til at veiprosjektet kan stå ferdig i 2023, slik det er lovt, trengs det 20 millioner kroner i oppstartmidler. Det er disse midlene aksjonistene vil sikre, og derfor reiser de i løpet av august til Stortinget for andre gang.

- Prosjektet ligger inne i NTP, men det hjelper ikke hvis det ikke kommer inn på budsjettet for neste år sammen med en merknad om at det skal følge penger til å fullføre prosjektet. Derfor er det viktig at vi får politikerne i tale før de er i gang med budsjettforhandlingene, sier Sæterbø.

Vil påvirke

Disse forhandlingene starter allerede i august. For aksjonistene er det viktig at de får muligheten til å påvirke budsjettprosessen på et tidlig stadium. Derfor reiser de til Oslo for å kjempe for en mer trafikksikker vei.

- Vi satser på å få møte politikere fra både posisjon og opposisjon, sier Sæterbø som forteller at politikere fra flere partier har vært på besøk for å høre om aksjonen deres.

- Vi har hatt besøk av politikere fra Høyre, Sp og Frp, og senere i sommer kommer Jon Gunnes fra Venstre. Ap har allerede foreslått at vi får de 20 millionene som trengs for å komme i gang.

Andre gang

Dette er ikke første gang gulstripestrikkerne reiser til Oslo for å snakke med rikspolitikerne. I 2016 møtte de transportkomiteen.

- Men siden den gang er det ikke blitt stort mer enn fine ord, og det er derfor vi vil reise til Oslo. Vi opplever stor forståelse for at veien er for dårlig, men nå vil vi se handling - at det blir resultat av de fine ordene, sier Helga Hjorthol Grønset, som er en av aksjonistene som reiser til hovedstaden.

Strikkeaksjonistene har møtt mange politikere. Her er det Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem og Ove Strømmen fra Hemne Høyre som viser fram det laaaaaaange gulskjerfet sammen med aksjonistene Solvår Skogen Sæterbø og Tora Vaagan Hofset. Foto: John M. Myrhaug