Du leste, og mest sannsynlig tenkte riktig … En burger uten kjøtt. At jeg har kuttet kjøtt i dagens matspalte er ikke politisk, men av ren glede over høstens fantastiske grønnsaker. Dette er en smaksvariant langt på høyde med de saftigste burgere, og i høyeste grad verdt å prøve. I rå tilstand smaker ikke sellerirot overbevisende, men med litt bearbeiding blir den aromatisk, skarp, og søt i smaken.
Jeg har valgt å servere den med asiatiskinspirert salat og chilimajones.
For fire burgere
1 sellerirot, skrelt/skrubbet fri for jord, skjært i skiver som er 1–1,5 cm tykke
Olivenolje, god
Maldonsalt
Pepper
4 ss maisenna
2 egg, vispet sammen
Brødkrumme eller panko
Soyaolje, til steking
Legg skivene på et stekebrett med bakepapir.
Drypp over olivenolje, nykvernet pepper, og litt maldonsalt.
Bak i ovn på 180 °C i ca. 15–20 minutt til de er myke og møre.
Dryss maisenna over skivene på begge sider.
Vend i sammenpisket egg og til slutt i brødsmuler.
Stek de panerte selleriskivene på middels varme til de er sprø og gylne. Pass på at det ikke blir for høy varme slik at de blir brent.
Salat
1 gulrot, skjært i tynne skiver eller finstrimlet
¼ fennikel, skjært i tynne strimler
1 pk. rucola
1 ss asiatisk fiskesaus
2 ss sesamolje
1 ss rødvinseddik
Blandes sammen
Chilimajones
200 g majones
1 lime, saften av
1 ts chilipulver
1 ts soyasaus
Bland sammen og la trekke i 20–30 minutt før servering.