Foto Øystein Kvåle
Foto Øystein Kvåle
Foto Øystein Kvåle
Foto Øystein Kvåle

Du leste, og mest sannsynlig tenkte riktig … En burger uten kjøtt. At jeg har kuttet kjøtt i dagens matspalte er ikke politisk, men av ren glede over høstens fantastiske grønnsaker. Dette er en smaksvariant langt på høyde med de saftigste burgere, og i høyeste grad verdt å prøve. I rå tilstand smaker ikke sellerirot overbevisende, men med litt bearbeiding blir den aromatisk, skarp, og søt i smaken.

Jeg har valgt å servere den med asiatiskinspirert salat og chilimajones.

For fire burgere

1 sellerirot, skrelt/skrubbet fri for jord, skjært i skiver som er 1–1,5 cm tykke

Olivenolje, god

Maldonsalt

Pepper

4 ss maisenna

2 egg, vispet sammen

Brødkrumme eller panko

Soyaolje, til steking

  • Legg skivene på et stekebrett med bakepapir.

  • Drypp over olivenolje, nykvernet pepper, og litt maldonsalt.

  • Bak i ovn på 180 °C i ca. 15–20 minutt til de er myke og møre.

  • Dryss maisenna over skivene på begge sider.

  • Vend i sammenpisket egg og til slutt i brødsmuler.

  • Stek de panerte selleriskivene på middels varme til de er sprø og gylne. Pass på at det ikke blir for høy varme slik at de blir brent.

Salat

1 gulrot, skjært i tynne skiver eller finstrimlet

¼ fennikel, skjært i tynne strimler

1 pk. rucola

1 ss asiatisk fiskesaus

2 ss sesamolje

1 ss rødvinseddik

  • Blandes sammen

Chilimajones

200 g majones

1 lime, saften av

1 ts chilipulver

1 ts soyasaus

  • Bland sammen og la trekke i 20–30 minutt før servering.