Orkdaling og gründermilliardær Are Traasdahl (43) inviterer fem norske selskaper til USA. Her skal han være døråpner for dem. Selskapene skal i første omgang få jobbe i Tapas kontorer, skriver Dagens Næringsliv.

I mai inviterte Norges nyeste milliardær norske gründere til New York for å gi dem drahjelpen han selv manglet i kampen for å lykkes.

Nå har han valgt ut de fem selskapene han har tro på: Xeneta, Socius, Bubbly, Eventum og Bylineme.

I USA skal de få hjelp til å bygge nettverk og kontorer, og de vil bli introdusert for amerikanske venturekapitalselskaper – investeringsselskapene som sitter på pengene de fleste oppstartsbedrifter med internasjonale ambisjoner trenger.

Traasdahl, som mottok ST-prisen i 2015, er i dag administrerende direktør i Tapad. Han grunnla Thumbplay, som solgte ringetoner og logoer til mobiltelefoner. Deretter solgte han selskapet med noen hundre millioner kroner i fortjeneste i 2007.

I 2010 grunnla han Tapad, et selskap som lar kunder kjøpe annonseplass på tvers av plattformer som mobil, nettbrett og pc. Tapad har 160 av USAs største merkevarer som kunder og rundt 57 millioner dollar i omsetning (2015). 160 ansatte i USA og Europa.

Traasdahl og medgründer Dag Liodden solgte i februar i år selskapet til Telenor for 350 millioner dollar. Traasdahl sitter igjen med en gevinst på 1,5 milliarder kroner og fem prosent eierandel i Tapad.