Vålåskaret stergrend ligger i Resdalen, i Meldal kommune, og ble fredet i 1967, som det første seteranlegget i Norge. Våningshus og uthusbygninger ligger i lange, sammenhengende rekker med gater imellom, og slike rekketun er nå sjeldne å finne i trøndersk byggeskikk.

Privateid

- Dette er et kurs i bygningsvern og restaurering av gamle hus, og skal blant annet omhandle utskifting av deler når ei gammel bygning skal repareres, og råd og tips om vedlikehold av freda og verna bygninger. Et slikt kurs var ønsket fra flere hold, forteller Leif Olav Aasløkk fra prosjektet Knoppskyting fra fjord til fjell. Han har rollen som koordinator for samarbeidsprosjektet som ellers omfatter fylkeskommunen, Treformidling Nord, Meldal og Rindal kommuner og Senter for bygdekultur.

Kurs i flere trinn

- Kort fortalt går det ut på å finne rett virke til rett bruk. Dette er ikke alltid enkelt når man arbeider med såpass gamle bygninger, sier Leif Olav Aasløkk. Neste kurstrinn kommer etterplanen til sommeren, når kursdeltakerne skal ta i bruk materialene som skjæres nå i høst, og får lære utskifting av bygningsdeler og oppjekking av bygninger. Enkelt er det ikke å skulle arbeide med fredede bygninger. For eierne blir kurset nærmest hjelp til selvhjelp. De har en stor bygningsmasse å ta vare på.

- I stor grad gjelder det å se hva som kan være praktisk gjennomførbart, mener Aasløkk.

Gror igjen

- Kurset er åpent, og jeg håper flest mulig interesserte tar turen til Vålåskaret mandag, sier Leif Olav Aasløkk, som satser på bra vær, og som byr på kaffe med noe å bite i til kursdeltakerne.

For hånd og med gravemaskin sto Hallvard og Harald Helgetun for utgravinga rundt de freda bygningene. Foto: Leif Olav Åsløkk