Vi har kommet til sommeren. Og den kom brått. Noen mil sør for Brennerpasset; inngangsporten til Italia, steg temperaturen med 17 grader, fra 14 til 31 grader i løpet av et drøyt kvarter.

Bare i løpet av to minutter var vi via Orklareiser-bussens digitale temperaturmåler vitne til en temperaturstigning fra 14 til 24 grader. Etter å ha krysset Tyskland i regn og trøndertemperatur, var sommerværet svært velkomment.

Kveld på terrassen

Dermed var det duket for en fin og svært så sosial kveld i Bolzano, vårt første stoppested i Italia. Etter en velsmakende middag kunne vel førti trøndere samles på Chrys Hotels frodige terrasse, omgitt av omfangsrike løvtrær og vakker fuglesang.

Morgenen etter ble bussens GPS innstilt på Sottomarina, som skal være vår base et par dager, hvorav den ene dagen går med til en buttur til Venezia.

Vingårdsbesøk

Etter omlag ti mil svingte sjåfør Leif Engen av fra hovedveien, og satte kursen mot vingården Maso Roveri.

Antonio Anzelini tok imot oss med åpne armer og tomme vinglass.

Men de forble ikke tomme særlig lenge. Her fikk vi smake vingårdens røde og hvite viner etter tur, vi fikk omvisning og informasjon om vindyrkingens kunst mens vi gikk mellom vinrankene, omkranset av Dolomittenes spektakulære fjellformasjoner.

Prisbelønt

Masi Roveris viner har fått mye heder, og er gått til topps i flere italienske vinkonkurranser. Mens de fleste vinprodusentene nord i Italia (90 prosent) leverer vinen til kooperativer, lager Masi Roveri sin egen vin. Storparten av gårdens vin selges til restauranter og utsalgssteder over hele Italia, mens omlag ti prosent eksporteres til andre europeiske land.

Vinen er ettertraktet på grunn av sin smak, men også fordi produksjonen skjer uten bruk av gift.

Marihøner som våpen

Dette er en kostbar måte å produsere på. Men Anzelini-familien, som er herskap på Maso Roveri, har likevel valgt å holde seg til økologiske produksjonsprinsipper.

De bruker kun naturgjødsel, visne blader utnyttes til å lage naturlig kompost, og marihøner er våpnene som brukes for å holde unna skadelige innsekter.

I særklasse

Leif Engen, som er sjåfør hos Orklareiser, har vært på mange vingårder. Men ingen kommer opp mot Maso Roveri, verken når det gjelder kvalitet på vinen og vennlig mottakelse. Her har han vært rundt 20 ganger i løpet av de ti siste årene.

Så godt trives storåsbyggen på denne vingården, at han valgte å feire 50-årsdagen nettopp her.