Alnæs-løpet er noe av det gjeveste man kan vinne i trøndersk kaldblodstrav. Noe som avspeiler seg i størrelsen på premien i løpet.

At dette var stort, var også tydelig for de som så kretsen rundt hesten juble hemningsløst idet Joker Elden løp uanstrengt i mål, langt foran den nærmeste konkurrenten.

Svein Stormyr og Tone Solbakkens kroppsspråk fortalte alt om hvor deilig denne seieren smakte, og paret fra Fannrem ble raskt omringet av gratulanter fra travkolleger i Orkdal og Skaun.

– Dette er det største jeg har opplevd på travbanen, slår Stormyr fast.

Kusk Edvard Kristiansen gjorde alt riktig i løpet. I den første svingen kjørte han fram til tet med Joker Elden, der Kristiansen fikk sitte og kontrollere. Men da Sjefsbrunen kom opp på siden og trykket på på siste bortre, var det nok en del som fryktet at løpet var kjørt.

Men Joker Elden er tydeligvis i sitt livs form, og pekte nese til hingsten fra Moss. Da Kristiansen ba om gass ved inngangen til den siste svingen, stakk Joker Elden unna som en NASA-rakett og sprintet inn til en suveren seier. Over målstreken så det ut som om Joker Elden hadde alt igjen.

Stormyr og Solbakken har fått oppleve både opp- og nedturer med hesten sin. Det tok lang tid før hesten travet skikkelig, og eierne var nær ved å gi opp. Men Ørjan Rønningen, sønn av Joker Eldens trener Bjørn Håvard Rønningen, var tålmodig og jobbet jevnt og trutt med hesten. Inntil det løsnet. Etter en rekke galoppløp kom endelig den første seieren i september 2006.

Fireårssesongen startet bra, og hesten var på trippelen i nesten hvert løp. Drømmen om Derby ble imidlertid knust da hesten ble sømstukket. For akkurat ett år siden var Joker Elden tilbake i manesjen, og vant på direkten. Slik fortsatte han. Seks strake seirer, hvorav den ene kom i Egil Alnæs' Æresløp.

Men i fjor sommer var uhellet nok en gang ute. Joker Elden ble halt. Antakelig hadde han tråkket over. I samråd med far og sønn Rønningen ble det bestemt å gi hesten helt fri.

To andreplasser før jul fortalte at Joker Elden var på vei tilbake, og lørdagens kanonløp viser med all tydelighet at Joker Elden er tilbake i toppen. Det er ikke mange kaldblodshester som gjør lørdagens løp etter ham. 25,8 på Langen, helt ukjørt – i januar – er bare helt rått.

Joker Elden sto for den eneste lokale seieren under V75-kjøringen lørdag, men både Eikson og Encore W.L. leverte meget imponerende løp. Begge ble knepent slått, men kunne ta med seg 37 500 kroner for hver sin andreplass.

Catharina Morken