Ingvild Korsvoll er russepresident for rødrussen. Hun bekrefter at det har vært flere tilfeller av eggkasting og tilgrising.

– Vi har til sammen tre russebiler, og den bilen jeg sitter på med har vært utsatt for disse ungene flere ganger. Også de to andre bilene er utsatt, forteller Korsvoll.

1. mai skjedde det første «angrepet» i krysset Fv 301 til Falksenteret på Kyrksæterøra.

– Det kom to grupper på til sammen kanskje åtte barn bevæpnet med egg, og de fikk inn flere fulltreffere midt på frontruta. Sjåføren mistet sikten, men heldigvis var det så lav fart at det ikke oppsto en farlig situasjon i trafikken, sier Marielle Meyer, som er terrorsjef for rødrussen.

Flere av barna ble deretter satt til å gjøre rein bilen.

Trafikkfarlig

Siden den gangen har det jevnlig vært «eggkrig» mellom barna og russen.

– Dette er nok ikke vondt ment, kanskje snarere et resultat av at det er «tøft» å bli tatt av russen. Men vi synes det går litt for langt å kaste egg, det er så innmari vanskelig å få av, i tillegg til at det er trafikkfarlig både med tanke på å miste sikten og at barna faktisk både står og legger seg i veibanen for å få russebilene til å stoppe, sier Ingvill Korsvoll.

Kjøpte potet på butikken

Det er barn ned på mellomtrinnet i grunnskolen som den siste tida har plaget Hemne-russen.

– Det er uakseptabel oppførsel, men det mest alvorlige er at det er livsfarlig. Jeg har fått tilbakemelding fra dattera mi om at ungene har stilt seg midt i veien og nektet å flytte seg for russebilene. Stiller du deg midt i veien er det svært trafikkfarlig, sier mor til en av russene i Hemne.

Det er også vært et tilfelle der barn har kastet poteter mot en privatbil med russ i. Det har ikke lyktes ST å få rede på om bilen er påført karosseriskader.

– Jeg har hørt at barn har gått på butikken og kjøpt poteter. Jeg tviler på at de dro hjem for å koke dem, sier mora.

Kan få regning

Politiet har mottatt melding om én konkret episode.

– Vi har fått ei melding om at russen skal ha bedt to barn om å vaske russebilen etter at den ble tilgriset med egg, sier politibetjent Gjermund Bjørkøy ved Hemne og Snillfjord lensmannskontor.

– Har politiet fulgt opp saken?

– Nei, vi må ha noe mer håndfast for å gå videre med den, men russen må gjerne komme hit til kontoret og gi oss navn på de aktuelle barna. Da kan vi i neste omgang ta en prat med foreldrene deres. Det er de som må stoppe denne uønskede atferden da barna er så unge at de ikke kan straffes. Det kan også være aktuelt at foreldrene til de barna dette angår må ta regninga dersom det er begått skadeverk på kjøretøy, sier han.

Mangler det egg?

– Politiet oppfordrer dere til å gi dem navn på barna. Vil dere gjøre det?

Spørsmålet stilles til fire russ som tilfeldig møter ST:

– Hvis det fortsetter, vil vi vurdere å gjøre det.

– Hva er budskapet fra russen?

– At foreldrene tar en prat med ungene sine om at dette ikke er akseptabelt. Kanskje noen også kan fatte mistanke dersom det forsvinner egg fra kjøleskapet på uforklarlig vis!