Sist lørdag hadde sommerens ST-turister en fantastisk dag i Venezia. Men for to personer ble besøket i det som mange mener er verdens mest romantiske by, en spesiell opplevelse. Nils og Anne-Karin Riaunet fikk en markering av bursdag og bryllupsdag de vil huske lenge.

De to har god grunn til å feire. I 40 år har de holdt sammen i ekteskapet. Og for oss som var sammen med dem denne formiddagen i Venezia, var det lett å se at dette er et par som har greid å beholde varmen og omtanken for hverandre.

Valget av omgivelser kunne ikke vært mer ypperlig. En blankpolert gondol, med plysjseter og messingbeslag ble stilt til parets disposisjon. Sammen med STs utsendte, og Leif og Knut fra Orklareiser, fikk Nils og Anne-Karin et innblikk i de venezianske kanaler og gondolførernes eminente teknikk. Og som kronen på verket ble gondolturen etterfulgt av en superromantisk middag under Rialto-broen.

– Det var en enestående opplevelse! En veldig flott markering av 40 års ekteskap. Jeg sier ikke noe på at folk velger å gifte seg i omgivelser som dette. Mer romantisk kan det ikke bli, sier Nils – og Anne-Karin bifaller.

– Gondolturen var alle tiders. Og jeg skulle så gjerne hatt mye mer tid inne i Marcus-kirken.

Ekteparet er svært godt fornøyd med ST-turen.

– Det har vært en kjempefin tur. Med nye topper hver dag. Og stadig nye opplevelser. På bussen kan jeg ikke sove et øyeblikk. Det er så interessant å se hvordan de utnytter jorda. Spesielt i Tyrol var dette imponerende. Der kan de dette med å ta vare på kulturlandskapet, sier Nils Riaunet – som synes sør- og mellomeuropeerne har litt av hvert å lære oss nordmenn når det gjelder å forhindre gjengroing og ørderkratt.

Kjell og Gunnhild Fandrem var med på ST-turen i fjor, til vingårder og flotte landsbyer i Frankrike og Tyskland. Det ble en så fin opplevelse for orkdalsparet, at de var snare med å melde seg på årets tur til Italia og Gardasjøen.

– Også dette har vært en kjempetur. Det var flott i fjor. Så bra at vi trodde ikke en slik tur kunne overgås. Men dette har vært nesten enda bedre. Vi har vært fornøyd med absolutt alt. Tyroleraftenen og operaen i Verona er kanskje de aller største opplevelsene. At vi skulle få være til stede da Italia ble verdensmestere – er slikt vi opplever bare én gang i livet.

Årets ST-tur har vært spekket med store opplevelser. Tyroleraften, et unikt tusen kvadratmeter stort bilde, båttur på Gardasjøen, uforglemmelige dager i Venezia og Verona, busstur i Alpene, lunsj i vakre Seefeld og vannorgelkonsert i Hamburg ...

Men for mange er det én kveld som vil huskes ekstra lenge; natten da Italia ble verdensmestere i fotball. Samtidig som reisefølget skulle overvære Verdis mesterverk i Arena de Verona.

For lærer og dirigent Geir Lorentzen ble denne kvelden turens store høydepunkt. Han følte seg ikke snytt, selv om de to siste aktene mer eller mindre druknet i seierslarmen fra Veronas gater.

– Verdi forsvant. Men vi fikk være med på noe helt spektakulært. Hele Verona eksploderte. Vi fikk mye mer enn en ordinær operaforestilling. Forvarselet fikk vi før vi gikk inn; da hørtes stønnet som gikk gjennom hele byen da franskmennene tok ledelsen. Og drønnet da italienerne utlignet. Da gikk det et kollektivt brøl gjennom storbyen. Det var en helt spesiell opplevelse.

Lorentsen har bare lovord om det å reise med buss på ferie. Selv om han var skeptisk da han la ut på fjorårets ST-tur.

– Det å reise med buss, er en veldig behagelig måte å forflytte seg på. Vi får se så mye av Europa. Vi har en dyktig og behagelig reiseleder, og en suveren sjåfør. Hotellene er gode, og opplegget topp.

Neste år går ST-turen til England, Wales og Skottland, med besøk blant annet i Aidensfield, byen som er blitt kjent fra TV-serien «Med hjartet på rette staden», og som egentlig heter Goathland. Ekteparet Lorentsen/Sogge hadde egentlig bestemt seg for å ta et «hvileår». Men allerede nå spøker det for at de to Follo-lærerne vil bli å finne på Orklareisers buss også neste sommer.

Og de er ikke de eneste i reisefølget som har kommet med et slikt signal ...